Jelenlegi hely

„Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra” –Bóbita-fantáziák a Jókai Színházban


Színházunkban a Weöres Sándor-centenárium elmúltával sem fejeződött be a költőfejedelem emlékezetének, kultuszának az ápolása. Kedden délelőtt mutattuk be Weöres Sándor-verseinek és Vitéz László zenéjének felhasználásával, Tarsoly Krisztina rendezésében ,a Bóbita-fantáziák című mesejátékot.

A mesedarabok kiválasztásánál általában az iskolai tananyaghoz vagy fontos nevelési célhoz igyekszik alkalmazkodni teátrumunk. A Bóbita-fantáziák című mesejáték színrevitelekor az előbbi elv érvényesül. A játékos poéta kitörölhetetlen nyomot hagyott a magyar irodalomtörténetben, munkássága mára nemzeti értékké érett. Az előadás folyamán Weöres Sándor - gyermekek által már jól ismert - versei mellett elhangzanak "elveszett" költeményei is.

Egyszerű, tiszta, könnyen érthető mesébe csöppenünk bele, ahol a versek és dalok, erősen hagyatkozva a gyermekek fantáziájára, átvetítenek-röpítenek minket a Bóbiták földjére. Ahogy a gyermeki körhinta forog és felszáll, ahogy a megszáradt gyermekláncfű szirmai messze ellebegnek, úgy emelkedik képzeletünk Weöres Sándor rigmusain és egyszerűségükben álomszép sorain föl, föl a magasba…

Kép

Az előadás valóság vagy fantázia, fantázia vagy valóság, amelyben öt manó vezet minket egy izgalmas térben egy izgalmas kalandra. Egyikük eltűnt közülük. A többiek felkerekednek, hogy megtalálják, és visszaadják a szárnyát, a színét és a hangját. Útjukat járva maguk is sokat tanulnak egymásról és magukról. Hogy mi lesz a végkifejlet, és hogy ki segít még a tündérmanóinknak Kajlának (Presits Tamás), Malának (Czitor Attila), Hablatynak (Biró Gyula), Labdacsnak (Tatár Bianka) és Pillának (Köböl Lilla) az maradjon titok. Az előadás érdekessége, hogy minden alkalommal más kisiskolás „vendégművész” lép fel Bonga szerepében, mégpedig a Bóbiták Serege programban részt vett csapatokból a legaktívabb, legügyesebb gyerek.

A produkció fülbemászó dallamait  Vitéz László jegyzi, a jelmezek - Petrovszki Árpád tervei alapján - híven szolgálják a mesét, ahogy a játéktér is, amely Fekete Péter munkáját dicséri.

Kép

A színház kártyagyűjtő akciót is hirdet azoknak a gyerekeknek, akik minél több emléket szeretnének megőrizni a látott előadásról. A 12 féle kártyát szerencsekerék forgatással, a mesefigurák lerajzolásával, valamint levélben lehet megszerezni.

Kép

 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg


 

 
 
                         

 

 mto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2018. június
 

Keresés

Keresés űrlapGoogle+