Jelenlegi hely

Bemutató - Rab ember fiai


JelenetképMagyar szerzők évadját hirdettünk a 2008/2009-es szezonra. Móra Ferenc valamennyiünk kedvenc ifjúkori, gyerekkori szerzője. Ki ne emlékezne a „Kincskereső Kisködmönre” az „Aranykoporsóra”, vagy „A rab ember fiaira”.

Ám a csudaszépre megírt novellákból, regényekből csak komoly dramaturgiai munka árán lehet színpadi verziót létrehozni.
 
Zalán Tibor kortárs drámaíró, költő, dramaturg vállalta a feladatot, s színpadra alkalmazta Apafi Mihály fejedelem és a Szitáry gyerekek történetét.

Vikidál Gyula és Kovács EditFekete Péter, a Jókai Színház igazgatója így vall a darabról:

"Tegnap, miután megnéztem a Rab ember fiainak a főpróbáját, arra gondoltam, visszanyúlhatunk-e fiatalkori emlékeinkhez, használhatjuk-e napi döntéseink meghozatalához a sok régi, most csupa nagybetűsnek feltűnő olvasmányélményt. Arra a meggyőződésre jutottam, elborult és bizonytalanná váló, begyorsult és önmagát szétszóró világunkban gyakrabban kellene az igazi, tiszta, egyszerűen megfogalmazott értékekhez visszanyúlnunk. A nagy felelősségünk abban van, hogy ezt megtanítsuk gyermekeinknek is, ezeket a soha el nem merülő értékeket közvetítsük feléjük.

Hiszem, hogy a Rab ember fiai című, vidám-szomorú játék (történelemmel) nézői hasonlóan gondolkodnak majd, s mernek visszaemlékezni Winnetou-ra, Dobó várkapitányra, vagy épp Apafi fejedelemre.

Adjon nekünk erőt a visszatekintés, segítsen bennünket a jó döntések meghozatalában, s merjünk emlékezni, újraolvasni, újból átélni egykori meghatározó (könyv)élményeinket!"

Úgy hisszük valamennyiünknek kedves lesz visszarepülni ifjúságunk nemes, lelket erősítő történetéhez, klasszikus jelmezvilággal (jelmeztervező: Vesztergombi Anikó), zenével (zeneszerző: Gulyás Levente), izgalmas díszletek (díszlettervező: Lenkefi Réka) közt megjelenítve.

Apafi Mihály fejedelem szerepében Vikidál Gyulát láthatjuk, a darabot Seregi Zoltán rendezte. 

Jelenetkép Csomós Lajos

Csomós Lajos, Illés Adrián, Vikidál Gyula

     


Beol.hu: Vikidál Gyula Apafi fejedelemként lép a világot jelentő deszkákra

Hír6.hu: Jókai Színház: mától Rab  ember fiai

Nézze meg a darab jelmezfotóit! Kattintson ide!

 Előadásfotók: ATEAM/Nyári A.h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+