Jelenlegi hely

Bolond Istók

Bolond Istók

 Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

Bekukkant, mint Bolond Istók Debrecenbe, tartja a nálunk mára elhalványult szólás-mondás, így aztán nem teljesen világos, mit is jelent ez a „bekukkantás”, és ki is az a „Bolond Istók”. (Korban közelebb sem lennénk sokkal okosabbak, vigasztalhatjuk magunkat!)

Nos, Arany János kedvét lelte benne, hogy az üres nevet „tartalommal” töltse meg, teszi-teheti ezt leginkább a Bolond Istók második énekében, ahol hajdani debreceni kollégiumi élményeit, színházi, majd vándorszínészi kalandjait kölcsönzi a hősének. A két énekből álló, valószínűleg befejezetlen elbeszélő költemény első részében, melyet 1850-ben hagy félbe, ugyanis hősünk még éppen csak – csecsemő. A második részben (folytatás 1873-ban) már „bekukkantunk” vele a debreceni kollégiumba, ahol a világ nagy dolgai iránt érdeklődő, de csöppet sem eminens tanuló, bekukkantunk egy vidéki színház életébe, ahol szerep nélküli segédszínész, és bekukkantunk egy vándortársulathoz, ahol ugyancsak teddide-teddoda szerepkörben alkalmazzák.  

Hogy miért érdekes mindez számunkra? Mert ebben a munkában teljesedik ki Arany humora, fejtődik ki filozófiai tájékozódása a világ jelenségei felé, illetve itt enged valamennyire közel magához bennünket ez a végtelenül zárkózott ember. Bolondozás, filozófia, költészet, kor- és társadalomrajz, humor, irónia és önirónia a színpadon – a Bolond Istók üres címkébe beleköltözik az élet derűs összevisszasága, sokféle lehetetlensége… 

 

Arany János Bolond Istók című színpadi játékát Zalán Tibor dramaturg megfogalmazásában és Árkosi Árpád rendezésében láthatja a közönség a Jókai Színházban.  Zalán Tibor tárcáját, a darab születésének folyamatáról, a Bárkaonlineon olvashatják.

A Békéscsabai Jókai Színház úgy emlékezik meg Arany János születésének 200. évfordulójáról, hogy műsorra tűzte a költő Bolond Istók című elbeszélő költeményét. Megnéztük a Jászai Mari-díjas Árkosi Árpád által rendezett darab szerdai bemutatóját.

Emlékév, ünnepség, virágok. Koszorúk… Arany Jánost csak azért nem nevezték koszorús költőnek, mert hatalmas riadalommal fogadott minden nyilvános elismerést, zajos felhajtást. A csendet szerette, a maga szűk kis körét, a szülőfaluját, az övéit. Petőfit. És a szabadságot.

Arany János Bolond Istók című elbeszélő költeményének színpadra állításával emlékezik meg a költő születésének 200. évfordulójáról a Békéscsabai Jókai Színház. A darabot a Jászai-díjas Árkosi Árpád rendezésében mutattuk be április 19-én.

Ezt a kérdést teszi fel nekem a színház sajtóreferense. Én további kérdéseket is feltennék a helyében, jelesen, egy befejezetlen művet lehet-e, illik-e színpadra alkalmazni. Avagy, egy elbeszélő költeménynek van-e helye a színpadon? Nos, a legegyszerűbb kérdés megválaszolását választottam, ami azért annyira mégsem egyszerű.

Forrás: 7. Tv

Költészet és bolondozás, filozófia és önirónia tölti meg a színpadot a Békéscsabai Jókai Színház legújabb darabjában, amivel Arany János születésének kétszázadik évfordulója előtt is tisztelegnek. A költő Bolond Istók című színpadi játékát Zalán Tibor dramaturg megfogalmazásában és Árkosi Árpád rendezésében láthatja a közönség.

A Jászai Mari-díjas Árkosi Árpád állítja színpadra Arany János – Zalán Tibor: Bolond Istók című „színházi bolondozását”. A címszerepben Ragány Misa látható, a mesélőt pedig Katkó Ferenc alakítja, a bemutató április 19-én lesz a Jókai Színházban.

Oldalak


Google+