Jelenlegi hely

Egy őrült naplója

Egy őrült naplója

 Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

Előadja: Katkó Ferenc

Rendező: Köllő Miklós

 

A 2016–2017-es színházi évadban lesz 50 éves jubileuma annak a színháztörténeti jelentőségű bemutatónak, melyre a Pesti Színházban került sor. Páratlan sikersorozat vette kezdetét: Gogol remekművének monodráma-változata Darvas Iván szuggesztív játékával legendássá vált.

De nem csupán az évforduló indokolja az új bemutatót. Gogol művészete a színpadon igazi ünnep. Álmok és víziók, melyek nevetségessé válnak a nappal kiábrándító valóságában. Az élet ésszerűtlenségek halmaza, amelyben a rögeszme mint valóság tükröződik. A történet hőse őrült – egy őrült világban. Gogol tragikomikus látomásában zseniális pontossággal tárja elénk a téboly felé haladó, elnyomott, a kitörés esélye nélküli, reménytelenül szerelmes ember kórtörténetét, mely mélyen megrendítő, emberi. Az előadás igazi színházi csemegének ígérkezik. A főszerepben a méltán népszerű, kiváló színész: Katkó Ferenc.

Köllő Miklós magyar pantomimművész, rendező, koreográfus. 21 évesen, 1967-ben megalapította a Dominó Pantomim Együttest, amely kísérleti színházként új műfaj megteremtését tűzte ki célul. A 70-es években együttesével szinte minden jelentős európai színházi fesztiválon fellépett, számtalan film- és televíziós koreográfiát készített. 1986-ban Köllő Görögországba kapott meghívást, a görög–angol koprodukcióban létrejövő, első kortárs színház (Dionysia) művészeti vezetésére. 1990-ben, a MOVI-val együttműködve, létrehozta a budapesti Laterna Magica-t. 2003-ban szenior korú tagokkal megalapította a Tarka Színpadot, melynek elsődleges célja a színházművészet terapikus alkalmazása, hátrányos helyzetű korosztály számára. A kísérleti színház napjainkban is sűrűn szerepel európai fesztiválokon. 2009-ben létrehozta a Vál-Völgyi Művészeti Alkotóházat, melyben napjainkig, a színházművészet mellett, az alkotóművészet szinte valamennyi ágát oktatják. 1980-ban a Magyar Televízió Nívódíját kapta, a Cannes-i Kávéházi Színházak Nemzetközi Fesztiválján Nagydíjas lett 1983-ban, míg 2010-ben Újbuda Önkormányzata díszpolgári címmel tüntette ki.

 

„Tréfás és megindító idill, mely a szomorúság könnyein át mégis megnevettet” – így méltatta Puskin a Régimódi földesurak című elbeszélést, amelyben Gogol a vidéki kiskirályok életét állítja pellengérre. Ugyanakkor kíméletlenül rámutat, hogy a környezetük miként teszi tönkre az embereket, ahogyan Akszentyij Ivanovics Popriscsint, az egyszerű hivatalnokot is. Idillről persze szó sincs, de még tréfáról, nevetésről sem, igencsak drámai, megindító az Egy őrült naplója, az író fájdalmas vallomása, leszámolása a 19. század Oroszországával. A „tragikomikus látomásba” Köllő Miklós rendező szerint - a síráson és a nevetésen kívül - még pár aktuális kérdés is belefér: Ki vagyok én? Hol a helyem? Tudok-e változtatni? A világirodalom egyik legmegrázóbb monodrámájának békéscsabai előadásában Katkó Ferenc nyújtott hiteles, emlékezetes alakítást. (Niedzielsky Katalin kritikája)

Hogy miért is adtam ezt a címet ennek a kritikai elmélkedésnek a Példabeszédek 26. fejezetének 12. versét idézve, annak egyetlen oka, hogy az életnek nincs olyan történése, amire a Bibliából ne kapnánk méltó indoklást. Ez az idézet pontosan azt tanúsítja, hogy Isten az elmebajosnak nagyobb igazságot tulajdonít, mint annak az embernek, aki magát, a saját szemében bölcsnek hisz. Zsidov Magdolna kritikája

Az egyik legnépszerűbb és legfajsúlyosabb monodrámát, az Egy őrült naplóját, Köllő Miklós rendezésében mutatta be teátrumunk az idei évad lezárásaként Katkó Ferenccel a főszerepben.

Az egyik legnépszerűbb és legfajsúlyosabb monodrámát, az Egy őrült naplóját tűzi műsorára a Békéscsabai Jókai Színház. A teátrum Katkó Ferenc főszereplésével Köllő Miklós rendezésében mutatja be Gogol klasszikusát.

Véget értek a hosszú és aprólékos elemzőpróbák: hamarosan bemutatják a Jókai Színházban az idei évad utolsó előadását, Gogol Egy őrült naplóját.

Video: JókaiFIlm/VámosZé

Köllő Miklós rendezésében mutatja be Gogol Egy őrült naplóját a Békéscsabai Jókai Színház; a Katkó Ferenc főszereplésével színre kerülő monodráma június 2-i bemutatójával zárul a teátrum 2016/2017-es évada.

Május 26-án mutatják be a Békéscsabai Jókai Színházban Gogoltól az Egy őrült naplóját Katkó Ferenc előadásában. A rendezőt, Köllő Miklóst kérdeztük.

Oldalak


Google+