2017. április 16., vasárnap      21:43

Jelenlegi hely

A Bolond Istók Árkosi Árpád rendezésében


A Jászai Mari-díjas Árkosi Árpád állítja színpadra Arany János – Zalán Tibor: Bolond Istók című „színházi bolondozását”. A címszerepben Ragány Misa látható, a mesélőt pedig Katkó Ferenc alakítja, a bemutató április 19-én lesz a Jókai Színházban.

Árkosi önálló, szatirikus színházi kísérletekkel kezdte pályáját, melyek közül a szegedi egyetemen működött JAKAB Társulat tekinthető a legjelentősebbnek. Paál Istvánnal történt találkozásának köszönhetően, saját tapasztalatai és megfigyelései segítségével lett hivatásos rendező. Jerzy Grotowski színháza volt rá a legnagyobb hatással, melynek parateátrális korszakában személyesen is részt vett. 1975 és 1979 között a Szegedi Egyetemi Színpad vezetője és rendezője, 1991 és 1993 között a Szegedi Nemzeti Színházban főrendező, 2004-től 2006-ig a Csokonai Színház vezető rendezője és prózai tagozatának vezetője. 1990 óta rendszeresen dolgozik határon túli színházakban is. Kőszínházi rendezésein túl az alternatív szcénában is folyamatosan hoz létre előadásokat, első ilyen jellegű rendezése a Woyzeck volt 1987-ben. Rendszeresen és előszeretettel rendez kortárs műveket. 1991-ben Jászai Mari-díjat kapott.

„Én eddigi életemben mindig serpának, teherhordónak szegődtem a színházi expedíciókhoz. A serpáról ritkán készülnek fotók a csúcs, a cél elérésekor, de nélkülük nem lehet a hegyet »legyőzni«. Nekem a színház valójában az élet iskolája, amelybe minden nap bejárok. Önző módon arra vagyok kíváncsi, hogy egy anyaggal és egy embercsoporttal kapcsolatba kerülve mi történik velem, és hová érkezünk meg együtt."


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+