2017. május 06., szombat      21:35

Jelenlegi hely

A közérthető művészet és a minőségi szórakoztatás folytatódik


A társulat és a közönség számára is az egyik legfontosabb színházi esemény az új évad műsortervének összeállítása, a jövő tervezése. Seregi Zoltán igazgató május 5-én délelőtt a Művész Kávéházban sajtótájékoztatón ismertette a Békéscsabai Jókai Színház 2017/18-as évadjának bemutatóit, valamint a válogatás szempontjait. (Niedzielsky Katalin tudósítása)

A felnőtt, ifjúsági, diák- és mesebérlet 11 új bemutatót kínál a közönségnek, repertoáron marad 10 korábbi sikeres produkció, és az idén bevezetett szabadbérlet vásárlói eldönthetik ezután is, melyik hat előadást mikor szeretnék megnézni. A direktor elmondta, hogy a Jókai Színház továbbra is a „közérthető művészet – minőségi szórakoztatás” jegyében működik, a közönség sokféle igényét igyekszik kiszolgálni annak tudatában, hogy 100 kilométeres körzetben az egyetlen teátrum.

-   Az új évad tervezésénél mindig a közönség és a társulat összetétele a két legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni. A Magyarországon jellemző szórakoztató és művész színház szembenállás helyett a sokszínűséget tartjuk szem előtt, a társulat tagjaira választjuk a darabokat, tekintettel vagyunk a nézők igényeire, de nem kritika nélkül. A jövőben még nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni az ifjú korosztályra – sorolta a válogatás elveit Seregi Zoltán.

Mint mondta, a másik fontos kritérium, hogy sok magyar dráma kerüljön színre, hiszen a színház dolga, hogy elsősorban a magyar kultúrát szolgálja, így annak elsőbbséget kell élveznie a műsorterv összeállításakor is.

A felnőtt bérlet - jövőre is, mint az idén - négy nagyszínházi és két kamaradarabot tartalmaz, a néző öt előadást fizet, a hatodikat ajándékba kapja. A francia Maurice Hennequin – Pierre Veber Törvénytelen randevú című vígjátékát az angol Robert Cogo-Fawcett rendezi. Pozsgai Zsolt történelmi játéka, A szellemúrnő Luther korában játszódik, és a békési reformációs törekvéseknek állít emléket. Az ősbemutatóval, amit Seregi Zoltán rendez, a Jókai Színház a reformáció 500. évfordulója előtt tiszteleg. Szomor György – Szurdi Miklós – Valla Attila Diótörő és Egérkirály című családi musicalje, Szomor György rendezése - ahogyan korábban a Légy jó és A dzsungel könyve - bekerült az ifjúságiból a felnőtt bérletbe. Marc Camoletti vígjátéka, a Leszállás Párizsban Katkó Ferenc rendezésében a Sík Ferenc Kamaraszínházban kerül színre. A My Fair Ladyt, Alan Jay Lerner és Frederick Loewe musicaljét Radó Denise rendezi. Az ajándék kamaradarab Tamási Áron Ősvigasztalása lesz, a szeptemberi bemutatóhoz, amit Béres László rendez, már elkezdődtek a próbák.

Az ifjúsági bérletben látható majd Csokonai Vitéz Mihály: Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak című zenés bohózata Merő Béla rendezésében, A szellemúrnő, a Leszállás Párizsban és a My Fair Lady.

A diákbérlet Az özvegy Karnyónét, Mikszáth Kálmántól A beszélő köntöst és Szabó Magda Születésnapját kínálja, Zalán Tibor átirata ősbemutató lesz, amit Halasi Imre állít színre.

A mesebérletben szerepel Hedry Mária: Bumburi és a bűvös patkó ősbemutatóként, Juhász Róza rendezi, Alan Alexander Milne Micimackója, a mesejátékot Tege Antal állítja színre, valamint A beszélő köntös.

A stúdiószínházi bemutatók sorában Dario Niccodemi Hajnalban, délben, este című vígjátéka - Tege Antal rendezésében - már a 12. jövő évre tervezett bemutató.

A direktor rámutatott, hogy a színházi törvény szerint a kiemelt kategóriába tartozó teátrum erős állam támogatásban részesül, ami magas bemutatói és nézőszámot feltételez, ezeknek, továbbá a fenntartói elvárásoknak igyekeznek megfelelni. Miközben fontos, hogy a kiváló társulatban mindenkinek legyen megfelelő, a tehetségéhez méltó szerepe és még fejlődhessen is.

Elhangzott, hogy a régi bérleteket április 27-étől május 24-éig lehet megújítani, 25-étől már az újakat árusítják a szervezőirodában. Az idei 14 ezer bérlet rekordnak számít, a bérletvásárlást a színház a közönség részéről komoly bizalomként könyveli el. Az ősbemutatók létrehozása fontos, csakúgy, mint a klasszikusok bemutatása, de új műveket is kell kipróbálni – mindez szakmai kihívás. A direktor szerint nem lehet mindig csak a bevált darabokat játszani, kockáztatni is merni kell, a fajsúlyosabb, különlegesebb bemutatókat ajándékba adják a közönség bizalmáért.

-   Az újszerű, a különleges élmény kitágítja a teret, ahogyan most Mrozek Tangója, a következő évadban az Ősvigasztalás is, mert az a mű az erdélyi magyar kultúra egyik nagyon erős oszlopa – fogalmazott az igazgató. Azt is elárulta, hogy a színház nevelő szerepében nem hisz, azt meghagyja az iskolának meg a családnak; úgy véli, a színház inkább szórakoztasson, mert különben elveszíti a közönségét.

Az amerikai vendégszereplésről is szó esett a sajtótájékoztatón. Mint ismert, a Jókai Színház művészei közreműködtek A dzsungel könyvének tengerentúli előadásában, a napokban már másodszor jártak az Egyesült Államokban, ahol az igazgató szerint óriási az igény a magyar közösségekben a hazai színjátszás iránt. Seregi Zoltánt a 60-as, 70-es években Erdélyben tapasztalt vendégszeretetre emlékeztette a mostani fogadtatás, „a kisebbség áradó szeretete”, a magyar közösség gyerekeinek lelkesedése az anyaország nyelve, kultúrája iránt.

Megtudtuk még, hogy Felkai Eszter Jászai-díjas színművésznő, a Jókai Színház örökös tagja meghívást kapott a nyári POSZT három tagú zsűrijébe, ami komoly megtiszteltetés Békéscsabának is.

Niedzielsky Katalin


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+