2016. szeptember 06., kedd      22:51

Jelenlegi hely

A Vidéki Színházak Fesztiválján mutatkozott be a Bánk bán


Kilenc teátrum mutatja be egy-egy előadását a Vidéki Színházak Fesztiválján szeptember 5. és 11. között a budapesti Thália Színházban. A Békéscsabai Jókai Színház kedden este mutatkozott be a fővárosi közönség előtt: Katona József Bánk bánját Szabó K. István állította színpadra. Az előadást a közmédia is rögzítette.

Mint a rendező emlékeztetett, már a szerző is több verziót hagyott hátra a darabból, ráadásul a nyelvújítás időszakában írta főművét, melynek nyelvezetét a mai középiskolások nagyon nehezen értik már. Szabó K. István szerint azonban rendkívül értékes anyagról van szó: „Katona egyike a magyar zseniknek” – fogalmazott, aki ezért Zalán Tibor drámaíróval megpróbálta a Bánk bánt „átvezetni” mai magyar nyelvbe. Egy fesztiválon, egy másik városban játszani mindig kihívás. Ugyanakkor, kiváló lehetőség arra, hogy felmérjük, hol is tartunk, milyen helyet foglalunk el a színházi ranglistán. Hosszú volt az út idáig, azonban mára már elértük, hogy ne csak érdekességként tekintsenek egy-egy Jókai Színházas darabra, hanem keressék, várják, készüljenek rá a budapestiek. Azonban ezen az estén  nemcsak a fővárosi publikum kegyeiért küzdöttünk, öt tagú szakmai zsűri előtt is kellett bizonyítanunk. A vastapsból ítélve annyi bizonyos, hogy a közönség tetszését elnyerte a produkciónk...  

Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója és Szabó K. István rendező köszöntötte a Bánk bán szereplőit és alkotóit az előadás után. Lantos Anikó fesztiváligazgató kiemelte, ha voltak is nézők, akik tartottak a súlyos drámától, ma este ők is meggyőződtek róla, hogy ebben a gyönyörű kiállításban igazi fesztiválprodukció a klasszikus darab!


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+