2018. július 09., hétfő      16:19

Jelenlegi hely

Az első gyertya Tunyogi Péternek


A P. Mobil tíz éve elhunyt frontembere, Tunyogi Péter emléktáblát kap, amelyet a Békéscsabai Jókai Színház előcsarnokában avatnak fel október 20-án. A bejelentés július 9-én hangzott el a teátrumban megtartott sajtótájékoztatón.

Seregi Zoltán igazgató köszöntötte a nyári szünetben a szokásosnál csöndesebb Művész Kávéházban a sajtótájékoztató vendégeit és résztvevőit. Mint mondta, Erdős Norbert, a Fidesz európai parlamenti képviselője kereste meg azzal az ötlettel, hogy Tunyogi Péter emléktáblájának a színház adhatna méltó helyet. Hangsúlyozta: örömmel fogadják a kezdeményezést, hiszen a múlt értékeit tisztelni, őrizni kell és fontos azokat tovább adni.

Erdős Norbert úgy fogalmazott: hónapokkal ezelőtt kezdett azon gondolkodni, hogy Tunyogi Péter halálának közelgő 10. évfordulójáról méltóképpen kell megemlékezni. S mivel a magyarországi kemény rock kiválóságáról Békéscsabán sem sokan tudják, hogy itt született, az évforduló jó alkalom a tiszteletadásra, és Békéscsabának is értékes színfoltja lehet az emléktábla. Az ötletet a család is üdvözölte, megható volt a képviselő számára a hozzátartozók és a zenész kollégák hozzáállása. Ebben a szellemben szeretnék a megemlékezést szervezni, ami október 20-án a táblaavatással kezdődik, majd a Vigadóban beszélgetést terveznek Tunyogi Péter életéről, művészetéről, este pedig P. Mobil koncert lesz a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Tunyogi Bernadett kiemelte, hogy óriási megtiszteltetés a családnak, hogy édesapját ma is milyen sokan szeretik.

  • Mi tudtuk otthon, mit tud, milyen remek édesapa, tőle örököltük mindhárman a tehetségünket. Mi becsben tartjuk a tárgyait, de hogy mindez másnak is sokat jelent, az nagyon megható számunkra, köszönjük mindenkinek, a szervezőknek, a zenész barátoknak, a rajongóknak, akik még mindig szeretik.

                                                               Erdős Norbert, Schuster Lóránt, Tunyogi Bernadett és Seregi Zoltán

A színésznő elmondta, miért is választották az emléktábla helyszínének Békéscsabát és a színházat. A nagyszülők itt voltak színészek az akkori városi színházban, a nagymamáját előadásról vitte el a mentő szülni, és édesapja a kocsiban született meg.

A művésztárs, Schuster Lóránt mondandóját azzal kezdte, hogy órákba telne sorolni, mi mindent nem kapott meg életében Tunyogi Péter, illetve az a műfaj, amit képviselt. Jó érzés, hogy most ebből valamit visszaadhatnak. Szabad csoportnak nevezte a zenekart, amelynek lemezeit a bolsevik tengerben nem engedték megjelenni.

  • Sokan énekelnek mindenfelé, de Tunyó hangját meg lehetett ismerni, neki volt beceneve és nagyon szerették az emberek. Sok sztárt nyom a média, de nem mennek oda hozzájuk az emberek – sorolta Schuster Lóránt, majd egy hasonlatot hozott. - Amikor egy tengerjáró kifut, és szalagok kötik az embereket a parton maradó rokonokhoz, úgy marad a zene velünk. A zenék túl fognak élni bennünket. S minden számhoz kötődik valamilyen kedves emlék, az emberekben ott vagyunk.

Mint megtudtuk, október 20-án három részből áll majd a koncert, fellép egy előzenekar, a Tunyogi emlékzenekar és a P. Mobil. November 10-én Budapesten is megismétlik a hangversenyt, ez a sajtótájékoztató volt a bevezető, ahol „meggyújtották az első gyertyát Tunyó emlékére”.

Niedzielsky Katalin

Fotó: Lehoczky Péter 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg


 

 
 
                         

 

 mto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2018. július
 

Keresés

Keresés űrlapGoogle+