2017. március 08., szerda      16:16

Jelenlegi hely

Bolond Istók az Arany-emlékévben


2017-ben ünnepeljük Arany János születésének 200. évfordulóját. Ezt az esztendőt az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia Arany János-emlékévnek nyilvánította. Békéscsaba Megyei Jogú város is több művészeti ág és számos intézmény bevonásával készül az emlékévre. A Jókai Színház áprilisban mutatja be  Arany János –Zalán Tibor Bolond Istók című színpadi játékát Árkosi Árpád rendezésében.  Az olvasópróba szerdán délután volt a Jókai Szalonban.

A Jókai Színház minden évben kiválaszt egy, az iskolai tananyaghoz szorosan kapcsolódó alkotást, melyet kifejezetten az iskolás korosztály számára hoz létre, s melyben a Színitanház hallgatói is megmutathatják színpadi rátermettségüket. Kosztolányi Édes Annája, a Tartuffe „1949" című darab, Csokonai Dorottyája,  Shakespeare Lóvátett lovagok című komédiája, Szophoklész Antigonéja, Arany Toldija, valamint  Mikszáth Kálmán  Szent Péter esernyőjének színpadi adaptációja után  ebben az évadban a választás Arany János Bolond Istók című elbeszélő költeményére esett. Ebben a munkában teljesedik ki Arany humora, fejtődik ki filozófiai tájékozódása a világ jelenségei felé, illetve itt enged valamennyire közel magához bennünket ez a végtelenül zárkózott ember. Bolondozás, filozófia, költészet, kor- és társadalomrajz, humor, irónia és önirónia a színpadon – a Bolond Istók üres címkébe beleköltözik az élet derűs összevisszasága, sokféle lehetetlensége…

A címszerepet Ragány Misa játssza, és egy bábszínész, valamint bábok is kiegészítik a produkciót. Mészáros Zsófia anyagában rusztikus, izgalmas jelmezeket ígért, Ondraschek Péter pedig egy laboratórium jellegű díszletet, amely letisztultságával fókuszba helyezi majd a jelmezeket. 

A darabot Árkosi Árpád Jászai-díjas rendező álmodja színpadra. Amatőr színházcsinálóként került kapcsolatba a színházzal 1968-ban. 1978-ban kezdett el rendezni hivatásos színházakban, többek között Szolnokon, Szegeden, Debrecenben, Miskolcon és számos határon túli magyar színházban is. 2005–2006-ban a debreceni Csokonai Színház prózai tagozatának vezetője volt, és jelenleg is rendszeresen vállal rendezést Debrecenben. Kőszínházi rendezésein túl, az alternatív szcénában is folyamatosan hoz létre előadásokat, első ilyen jellegű rendezése a Woyzeck volt, 1987-ben. „Nekem a színház valójában az élet iskolája, amelybe minden nap bejárok. Önző módon arra vagyok kíváncsi, hogy egy anyaggal és egy embercsoporttal kapcsolatba kerülve, mi történik velem, és hová érkezünk meg együtt.”

A bemutató: április 19-én lesz.

 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+