2017. április 19., szerda      17:03

Jelenlegi hely

Bolond Istók az Arany-emlékévben


Arany János Bolond Istók című elbeszélő költeményének színpadra állításával emlékezik meg a költő születésének 200. évfordulójáról a Békéscsabai Jókai Színház. A darabot a Jászai-díjas Árkosi Árpád rendezésében mutattuk be április 19-én.

A darab egy mesevilágban kezdődik, amelyet óriás, kétméteres bábok jelenítenek meg, a mű végére pedig eljutunk a való életbe; a címszerepet Ragány Misa alakítja, a mesélő Katkó Ferenc. Könczei Árpád zeneszerző, koreográfus írta a darab zenéjét, a bábokat Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház vezetője készítette. 

Színházunk minden évben kiválaszt egy, az iskolai tananyaghoz szorosan kapcsolódó alkotást, melyet kifejezetten ennek a korosztálynak ajánlunk, s melyben a Színitanház hallgatói is megmutathatják színpadi rátermettségüket. A színihallgatók maradéktalanul teljesítik is vállalásukat: valamennyien pontosak, precízek, fegyelmezetten, az átérzett tét súlyával „játszanak”.

Szőts Orsi mv. Klárcsija üde szinfoltja az előadásnak

Arany János hajdani debreceni kollégiumi élményeit, színházi, majd vándorszínészi kalandjait írta meg a Bolond Istókban. A két énekből álló, valószínűleg befejezetlen elbeszélő költemény első részében, amelyet 1850-ben hagyott félbe a költő, Bolond Istók még csak csecsemő. A második részben, amelyet 1873-ban írt, már a debreceni kollégiumban élő, a világ nagy dolgai iránt érdeklődő, de csöppet sem eminens tanulóként, szerep nélküli segédszínészként és egy vándortársulat tagjaként ábrázolja hősét Arany.


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+