2015. december 05., szombat      00:00

Jelenlegi hely

Bulvár, de komolyan!


Neil Simon Mezítláb a parkban című, világszerte sikeres vígjátékának premierjét láthatja a Békéscsabai Jókai Színház közönsége december 8-án, kedden este a Vigadóban. A népszerű amerikai dráma- és forgatókönyvíró darabja Tege Antal javaslatára került repertoárra, az előadást a színművész rendezi. A produkcióról főpróba előtt beszélgettünk. (Niedzielsky Katalin interjúja)

-   Mit lehet tudni bemutató előtt a darabválasztás körülményeiről?

-   Az előző évben azt kértem Fekete Pétertől és Seregi Zoltántól, hogy – szakítva a korábbi hagyománnyal, legutóbb a Toldit rendeztem -, most szívesen belekóstolnék a bulvár világába, vagyis a szórakoztató műfajba, így esett a választás a Mezítláb a parkban című darabra. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy Neil Simon nem igazán bulvár, sokkal több annál. Számomra az volt érdekes, hogy miként lehet a vígjáték keretein belül megmaradni embernek, igaznak, valósnak. Nevessen a közönség, de ne minden áron, inkább mosolyogjon egy-egy poénon, akár sírjon, és főleg gondolkodjon el azon, amit lát! Tehát bulvárt játsszunk, de komolyan vesszük a humort, a viccelődést, azt szeretnénk felmutatni a színpadon, hogy az életben nem árt néha egy kis bolondozás.

-   A szerző neve, a darab címe, a szellemes történet és a szereplők – a fiatal ügyvéd és felesége, az anyós és a nőcsábász – mind garancia a sikerre. Neil Simon figurái remekül demonstrálják az író felfogását, hogy az életünk valóban egyszerre szomorú és vicces, attól függ, honnan nézzük. Az ígéretes adventi premier a négy főszereppel és két kisebb figurával tulajdonképpen kamaradarab is lehetne.

-   Ennek ellenére igen sok színház nagyszínpadon játssza a darabot, az író neve, a dráma önmagában megelőlegezi a sikeres történetet, a sok nézőt. A bemutatót a Vigadóban tartjuk, később játsszuk nagyszínpadon is, mert a nézők közül sokan ezt az előadást választották. A tervek szerint 24-szer megy majd a Mezítláb a parkban a nagyszínpadon, ami azt jelenti, hogy akár háromezren is láthatják az előadást. Olyan értékes produkciót szeretnénk létrehozni, ahol a vicc, a humor mögött ott a komolyabb tartalom. S a helyzetek nagyon ismerősek lesznek a nézők számára, férj-feleség kapcsolata, egy házasság hétköznapjai, anya-lánya viszony, egy különös szomszéd, egy telefonszerelő – tehát csupa hétköznapi, ismerős figura.

-   Corie Bratter, a fiatal feleség szerepét Gubik Petra játssza, a férjét, Pault Czitor Attila. Fehér Tímea Mrs. Bank, az anya alakját kelti életre, Victor Velascót pedig Katkó Ferenc. A telefonszerelő alakját a rendező Tomanek Gáborra, az áruházi kihordóét Hodu Józsefre bízta. A szereposztásból úgy tűnik, időnként lehetőséget kapnak a régi kollégák…

-   Igen, ez tudatos választás. Meggyőződésem, hogy gondolni kell azokra a művészekre, akik húsz éve nekem tanították a színházat. Amikor az ember új feladatokat kap, nem teheti meg, hogy nem törődik a múlttal, a régi kollégákkal, akiknek sokat köszönhet. Gubik Petra és Czitor Attila két szép, boldog embert játszik, Fehér Tímea színészete beérett az anyaszerepre, Katkó Ferenc kiemelkedő lesz a másik világból a polgári életbe érkező szomszéd alakjában.

Neil Simon darabját Vajda Miklós fordította, az előadás díszletét Egyed Zoltán tervezte, a jelmezeket Kiss Kata.

A vígjátékot a premier után, karácsony előtt még nyolc alkalommal tűzi műsorra a Jókai Színház.

Niedzielsky Katalin


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg


 

 
 
                         

 

 mto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2018. június
 

Keresés

Keresés űrlapGoogle+