2016. április 07., csütörtök      00:25

Jelenlegi hely

Klasszikus remekmű, új köntösben


Katona József mindenki által jól ismert darabját mutatták be, ezúttal a Jókai Színházban. A több, mint 150 éves mű most is rengeteg embert vonzott be a teátrumba. Vajon mi kell ahhoz, hogy ilyen nagy érdeklődést váltson ki az emberekből a 19. század legjelentősebb drámája? Valószínűleg azoknak a kérdéseknek a fejtegetése, ami minden ember fejében megfordulnak, legyen az a király helytartója, vagy Tiborc a szegény paraszt. Felmerül, hogy mi a fontosabb: lelkiismert vagy az eskü, az igazság vagy a kötelesség? Szilágyi Viktor írása

Két cselekményszál fűződik össze a drámában: a magánéleti és a közéleti. Míg Bánk bánnak felesége segítségére kellene sietnie, a király nevében képviselnie kell a nemzetet és fenn kell tartania az udvarban a rendet. Bánk bán hezitál, választania kell a teendők sorrendiségében: le kell csillapítania a lázongó nemességet, akik merényletet terveznek a királynő ellen, és meg kell akadályoznia Melinda elleni gaztettet is.
Nincs könnyű helyzetben a király jobb keze. A dráma összes szereplője sorsdöntő helyzetbe kerül, és mégis minden felelősség és következmény Bánk bánra hárul. A feszültség a sértett magyar nemzetet képviselő szereplők és az idegen elnyomást képviselő merániaiak között egyre csak fokozódik, míg a királyi megbízott becsülete végveszélybe kerül.
Mindezek mellett Bánk bánt nemes méltóság jellemzi, indulatait végig igyekszik visszafogni, mert ő maga is felelősséggel tartozik az ország nyugalmáért. Olyan teher és felelősség ez, aminek súlya alatt összeomlik, és magabiztossága végkép meginog.

Érdekes díszletet építettek a darab köré, ami a jelmezekkel együtt újító összhatást nyújtott. Olyan érzete volt az embernek, mintha éppen egy épület restaurálása kellős közepén lenne: omladozó vakolat, csörlő, faállvány, régi, megviselt zongora és törmelék volt a színpadon. Mira János jól érzékeltette a dráma hangulatát.
A karakterek ruházata egyszerre volt korhű és modern, ezek kreatív ötvözetét viselték a szereplők, amit Rátkai Erzsébet Jászai-díjas jelmeztervező készített.

A szenvedélyes hangvételű, eseményekben gazdag drámát kiválóan adták elő a színészek. A három központi szereplő hiteles alakítása méltó volt Katona József darabjához.
Gertrudis szerepében Kovács Edit volt látható, akiből sugárzott a királynéra jellemző erős akarat, büszkeség és gőgösség.
Demeter András, mint Bánk bán méltóságteljes kiállása magabiztosságot kölcsönzött a szerepnek. Vívódásai és belső konfliktusai fokozatosan mélyültek el a darab előrehaladtával.
A történet elején még úri hölgyként bájolgó Melindát, aki a cselekmények súlya alatt összeroppan, és végül megőrül, megrázóan hitelesen hozta Földesi Ágnes.

Összegezve, a dráma kivitelezése kimagaslóan jól sikerült, amihez nagyban hozzájárult a színészek játéka, a díszlet és a jelmezek, amik új köntösbe öltöztették Katona József remekművét.


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+