2017. június 03., szombat      00:00

Jelenlegi hely

„Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk?”


Az egyik legnépszerűbb és legfajsúlyosabb monodrámát, az Egy őrült naplóját, Köllő Miklós rendezésében mutatta be teátrumunk az idei évad lezárásaként Katkó Ferenccel a főszerepben.

Köllő Miklós régóta dédelgetett álma volt a Gogol darab megrendezése, 21. századi értelmezése. Hatalmas szerep,- hangsúlyozta korábban a rendező, nem véletlen, hogy csak a legelszántabbak vállalkoznak a színrevitelére, nem lehet rutinból előadni.  Nagyon expresszív, asszociációs gondolatokkal teli előadást álmodtam a színpadra. Az Egy őrült naplója valóban naplóformában íródott mű, és egy valódi őrült írja:  Axentyij Ivanovics Popriscsin címzetes fogalmazó naplójában folyamatosan rögzíti megőrülése történetét, így jutunk el a kissé szórakozott csinovnyiktól a súlyos személyiségzavarban szenvedő betegig.

A 2016–2017-es színházi évadban lesz 50 éves jubileuma annak a színháztörténeti jelentőségű bemutatónak, melyre a Pesti Színházban került sor. Páratlan sikersorozat vette kezdetét: Gogol remekművének monodráma-változata Darvas Iván szuggesztív játékával legendássá vált. De nem csupán az évforduló indokolja az új bemutatót. Gogol művészete a színpadon igazi ünnep. Álmok és víziók, melyek nevetségessé válnak a nappal kiábrándító valóságában. Az élet ésszerűtlenségek halmaza, amelyben a rögeszme, mint valóság tükröződik. A történet hőse őrült – egy őrült világban. Gogol tragikomikus látomásában zseniális pontossággal tárja elénk a téboly felé haladó, elnyomott, a kitörés esélye nélküli, reménytelenül szerelmes ember kórtörténetét, mely mélyen megrendítő, emberi. Katkó Ferenc közel másfél órán át tartja fönn a feszültséget és a figyelmet, minden egyes mozdulatának jelentése és célja van. Az előadásban minden megnyilvánulás mögött ott van az akarat, nincsenek szándék nélküli pillanatok. A verbális rész mellé nagyon erős vizualitás társul, ami egy igazságot kereső embernek a teljes megbomlásához vezet.

Köllő Miklós rendező Székely László díszlettervezővel és Jánoskúti Márta jelmeztervezővel dolgozott együtt, akik egységes, hatásos és a cselekményt jól szolgáló színpadképet hoztak létre. A rendező Dmitrij Sosztakovics zenéjét használta, amire Preisinger Éva különleges koreográfiát állított össze. Az előadás igazi színházi csemege, a méltán népszerű, kiváló színészművész Katkó Ferenc előadásában.

 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg


 

 
 
                         

 

 mto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2018. augusztus
 

Keresés

Keresés űrlapGoogle+