2017. június 14., szerda      00:00

Jelenlegi hely

Mindennapra egy dráma


Dübörög a színház ezekben a napokban Pécsen. Aki színház, aki számít, itt van. Ahogy a Békéscsabai Jókai Színház is, mint arról már korábban beszámoltunk. 

A színes programok közt található a Színházi Dramaturgok Céhének Nyílt Fóruma, mely a kortárs magyar drámák fóruma, s melynek külön érdekessége, hogy a több mint 30 éves múltra visszatekintő rendezvény – vagy mondhatnánk ma már mozgalomnak – valamikor Zalaegerszegről indult, és hogy Merő Béla rendező az alapító „atyák” közé tartozik. Ezért is volt kézenfekvő, hogy a Nyílt Fórum napi felolvasó-dömpingjében, a mindennapra egy dráma-sorozat egyikét Merő Béla rendezze meg. Ő pedig természetesen a Jókai Színház művészei közül választott ehhez társakat, mégpedig Kovács Editet és Tomanek Gábort.

Az előzményekről annyit, hogy a dramaturg céh tavaly nyár végén drámapályázatot hirdetett. A beérkező 150-ből kiválasztottak fejlesztésre nyolcat, amelyeknek a szerzőikkel fagyos januári napokon a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház termeiben dolgoztak. A szakértők közt volt Merő Béla is, aki már ebben a korai szakaszban elemezte, boncolgatta a fiatal Fridl Viktória Kalitka című szürreális, napjaink egyhangú világának veszélyére figyelmeztető színművét. Fridl Viktória válogatott a jó – vagy nem jó – tanácsok közt, és elkészült az újabb változatával. Ezt mutatta be a Jókai Színház a POSZT-on a már említett művészekkel.

Az írásmű sok veszélyt rejt magában, hiszen az unalmat nem unalmasan ábrázolni elég nagy kihívás. Azonban az élő szó, a hiteles színészi személyiség és az értő rendezés mégis fölszikráztatta a művet, mellyel nemcsak a szerző, hanem a közönség is elégedett volt a június 10-ei eseményen. A felolvasószínházat izgalmas beszélgetés követett az alkotók részvételével, melyet Mikó Csaba drámaíró vezetett föl, de a közönség körében ott volt például Weiss János is, a pécsi egyetem filozófia professzora vagy Tábor Lajos, a békéscsabai Színitanház tanára, akik újabb érdekes aspektusból közelítettek a műhöz.

Most már csak azt remélhetjük, lesz ennek a munkának folytatása, és szeptember 21-én, a Magyar Dráma Napján a csabai közönség is találkozhat a művel és rokonszenves szerzőjével.

 

Lőkös Ildikó dramaturg, a felolvasószínház gondozója


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg


 

 
 
                         

 

 mto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2018. június
 

Keresés

Keresés űrlapGoogle+