2015. november 14., szombat      00:00

Jelenlegi hely

Nem tetszik se odakint, se idebent


 „Ha van annyi bátorságod, hogy megöld magad, miért nincs annyi, hogy életben maradj?” – kérdezi Thelma Cates a lányától. Vajon miért akar valaki öngyilkos lenni? Egyáltalán, van-e jogunk ilyen döntést hozni?  Ezek a kérdések törnek ránk  Marsha Norman darabja, a Jóccakát, anya… után, melyet Csiszár Imre rendezésében láthatott a közönség pénteken este a Stúdiószínházban.

Az előadás tulajdonképpen az életből kiszállni akaró Jessie utolsó estéjén keresztül szól az anya-lánya közti kapcsolatról, hogyan jut el két ember a tagadástól egymás döntéseinek elfogadásáig, hogyan képes, képes-e egyáltalán a múlt feldolgozásával tovább lépni, esetleg tovább élni.

A negyven körül járó Jessie Cates egy szombat este bejelenti anyjának, a tetterős, hatvanas Thelmának, hogy néhány óra múlva öngyilkos lesz.  Mindenre kiterjedő párbeszédükből a néző megismerheti a köztük lévő ambivalens viszonyt, és lassan átérezheti azt is, miért döntött Jessie amellett, hogy eldobja magától az életet.  A késve észbe kapó Thelma minden lehetséges eszközét latba veti, hogy a végzetes tettet meggátolja…

A darab ugyanakkor nem az öngyilkosság, sokkal inkább az élet, az élet milyenségének a természetrajza. Jessie döntését alátámasztó  legszebb monológja mindent elárul:

„Te valaha busszal jártál a városba. Buszozni pedig kellemetlen, mert meleg van és zötyköl, és nagy a tömeg, és túl zajos, és semmi más vágyad nincs, mint hogy kiszállj belőle. Az egyetlen ok, ha nem szállsz ki, mert még mindig két kilométernyire vagy a célodtól. Nos, ha én most kiszállok, akkor azért, mert ötven évig buszozhatok tovább, és akkor sem jutok egyetlen lépéssel sem előrébb. Maradok, ahol voltam. Tehát nekem mindegy, hogy mikor vagy hol szállok ki. Amikor elegem volt, ott az én megállóm. Hát nekem most elegem volt. „

A Jóccakát, anya… elsöprő sikert hozott a Brodway-n, melyből nem sokkal később szintén nagy sikerű film született, Sissy Spacek és Anne Bancroft szereplésével. A Jókai Színházban anyát és lányát Kovács Edit és Tarsoly Krisztina formálja meg - rendkívül szuggesztíven.

 

Fotók: A-Team/Nyári Attila

-szkv-


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+