2017. február 17., péntek      22:06

Jelenlegi hely

Romantika szerelemmel és ármánnyal fűszerezve


Az évad egyik jelentős bemutatójára került sor pénteken este a Békéscsabai Jókai Színházban: Friedrich Schiller Ármány és szerelem című darabját a Kossuth-díjas Eperjes Károly rendezésében láthatták a színházrajongók.

Schiller Ármány és szerelem című alkotását a világirodalom egyik legnagyobb drámájának tartják, amely ugyan több mint 200 éve keletkezett, de ma is megrendítő színházi élmény tud lenni. Ferdinánd és Lujza történetét gyakran emlegetik a német Rómeó és Júliaként, csakhogy Schiller többet mond el ennél. A műben két erkölcsi erő csap össze, két világ, amelynek tétje az emberi szabadság. "A szerelmi erkölcsök megváltozhatnak, de a szabadság igénye nem: rossz az a hatalom, amelyik eszköznek tekinti a másik embert." Schiller szomorújátéka a 18. század végéről fest korhű képet, érvényessége azonban máig megkérdőjelezhetetlen.  A rendező kihangsúlyozta: nem próbálta modern köntösbe öltöztetni Schiller remekművét, mert azt vallja, hogy a nagy szerzők mindig olyan dolgokról beszélnek, amelyek aktua­lizálás nélkül is érvényesek.
 Az Ármány és szerelem főbb szerepeiben a Jászai-díjas Bartus Gyulát, Tege Antalt, Komáromi Anettet, Fehér Tímeát, Tomanek Gábort, Csomós Lajost, Szőke Pált, Gábor Anitát, valamint Tóth János Gergely, Krupp Bence és Papp Barbara egyetemi hallgatókat és Rigler Renáta színihallgatót láthatja a közönség. A díszlet Szabolcs János, a jelmez Kárpáti Enikő munkája.

Az 1783-as Ármány és szerelem Schiller egyetlen olyan drámája, amelynek tárgyát saját korából merítette és - feltehetőleg - saját szerelmi élete ihlette.  A művet 1795-ben játszották először magyar nyelven a Kelemen László Társulat tolmácsolásában. Azóta számos nagy sikerű előadást megélt itthon és szerte a világon, ez a mű szolgált alapul Giuseppe Verdi Luisa Miller című operájához is. A békéscsabai közönség  legutóbb negyven éve láthatta a színművet, Udvaros Béla rendezésében, a főbb szerepekben Dévay Camillával, Széplaky Endrével és Gálfy Lászlóval. A krónikák fergeteges sikerről számoltak be. Társulatunk ezúttal sem adta alább! Vastaps volt érte a jutalom. 

abhu5206.jpg

Az előadást megtisztelte jelenlétével Staniszlav Mojszejev, az Ivan Franko Ukrán Nemzeti Színház művészeti vezetője és Alekszej Knyiga, a Herszoni Mikola Kulish Zenés-drámai Akadémiai Színház főigazgatója is.  

A bemutató után a színpadon a társulat hatalmas tortával köszöntötte az éppen születésnapját ünneplő Eperjes Károlyt, aki meghatódva köszönte meg a figyelmességet. 

dsc08129.jpg


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+