2018. április 14., szombat      08:25

Jelenlegi hely

Terefere a Lakatos házaspárral a Művész Kávéházban


Folytatódott a Terefere a Jókai Színház Művész Kávéházában: a Kállai-díjas Kadelka László április 13-án, 17 órakor a Magyar Teátrum-díjas Lakatos házaspárral beszélgetett.

Ez a Terefere újszerű volt abban a tekintetben, hogy a Jókai Színház művészei közül, egy több mint 50 éve párt alkotó és itt dolgozó művészházaspárral ismerkedhettünk meg. Lakatos Károly és felesége beszámoltak a beszélgetés folyamán a kezdetekről, valamint a maszkmester és színházi fodrász szakmák egyes technikai részleteiről.

Lakatos Károly 1960-ban kezdte a szakma elsajátítását a budapesti Operaházban, majd 4 év múlva került Békéscsabára, ahol a munkatársi kapcsolatból hamar érzelmi kapcsolat született Horváth Veronikával. A feleségtől megtudhattuk, hogy már gyerekkorában kialakult a szakma iránti érdeklődés és tanulóként került a Jókai Színházhoz.

Erről a nagyon speciális színházi munkáról megtudhattuk, hogy nagy türelmet, kreativitást igényel a különböző sminkek, parókák, szempillák, szemöldökök, bajuszok elkészítése. A több mint öt évtized alatt a mesterség technikailag változott a televíziós és filmes maszkmesterek esetében. A szakma sminkelési része bőrgyógyászati és vegyipari ismereteket is igényel, különbség van zsír- és víz alapú festékek között, melyek közül ők a vízalapú festékeket részesítik előnyben. 

A Magyar Teátrum-díjas mesterek elhivatottságát, hűségét és életművét a Békéscsabai Jókai Színház 2016. november 12-én az Örökös tag címmel jutalmazta.

 

Rácz Attila

Fotó: A-Team/Ignácz Bence

 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+