Jelenlegi hely

Javor


 

 

Milyen mesét szeretnek a gyerekek? Melyben sok a fordulat, a meglepetés, a szellem és a szellemesség, a szereplők a fantasztikumban éppúgy otthonosan mozognak, mint a földi világban, s amelynek hősével azonosulni tudnak.

Milyen hőst szeretnek a gyerekek? Aki bátor, erős – vagy ügyes, furfangos –, de mindenképpen önfeláldozó, segítőkész, és a mese végén jóra fordítja a bonyodalmakkal terhes helyzeteket.

Ilyen a Javor című mese, és ilyen a főszereplője, Javor vitéz. Olyan hős ő, aki Herkulesként mindenkit megment. Jó cselekedeteinek híre eljut a gonosz démonok fejedelméhez is, aki nagyon mérges lesz rá ezért. El is küldi egyik manóját, Kospert, hogy kísértse meg Javort. Miben áll a kísértés? Valamilyen rossz cselekedetre kell rávennie, hogy ettől kezdve hatalommal rendelkezzék felette.

Kosper és Javor kalandos vándorlása, vándorlásos kalandsora ez a mese. S hogy ne legyen teljesen egyoldalú történet, megmentenek egy lányt a vámpírokból, szellemekből és rossz lelkekből álló útonállók karmai közül. Ő Milena, a szép parasztlányt, akibe Javor, természetesen, beleszeret.

A népmesei elemekkel tűzdelt küzdelmek sora után Javort elviszi a Halál. Kosper menti vissza az életbe, aki megjavul, és a Halálnak Javor életéért a magáét ajánlja fel.

A végén persze minden jóra fordul, de hogy miképp, az már maradjon azok öröme, akik megnézik a mesés előadást.

A darab külön erénye, hogy minden szörny, gonosz, szellem és démon, beleértve magát a halált is, éppoly nevetséges, amennyire félelmetes, éppen annyi humorral rendelkezik, amennyi gonoszsággal bír.

Ráadásként, még nem is beszéltünk a talpraesett Milena és a bátor Javor szerelméről. Mert olyan is van ám ebben a mesében, hogy is ne lenne!


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+