Jelenlegi hely

Szlovák szomszédolás a Jókaiban


Beol.hu | A Jókai színház Szomszédolás című, környező országok kultúráját bemutató sorozatában az ukrán hónap után most a szlovák művészeté a főszerep.

 

Ivan Holub Javor vitéz, avagy mese a régmúlt időkből című darabjára nemcsak a gyerekeket, az egész családot várják a békéscsabai teátrumba. A tegnap délelőtti meseelőadás után tartották a szlovák hónap ünnepélyes megnyitóját.

— Színházunk ezzel az előadással jelképesen hidat kíván építeni a két ország kultúrája között, ami jól mutatja a két nép hagyományos békés együttélését is — kezdte beszédét Fekete Péter igazgató, majd ízelítőt adott a novemberi repertoárból. Milan Kurucz, a Szlovák Intézet igazgatója hangsúlyozta, hogy a szlovák kultúra Békéscsabán különleges helyzetben van, hiszen itt 300 éve él a szlovák közösség, és ez a színházi Szomszédolás jelentőségét tovább növeli.

Mégis reményét fejezte ki, hogy az előadás nemcsak a szlovákokhoz, hanem minden békéscsabai polgárhoz szól, mindenki talál benne olyan emberi, művészi értéket, amely megérinti. A megyegyűlésen elnöklő Domokos László üdvözletét Hévizi Róbert, a Programiroda vezetője tolmácsolta. Az elnök megerősítette, hogy  minden olyan rendezvény fontos, amely a két nép kultúráját támogatja, hiszen több településen élnek szlovákok, és rendezvényeiknek köszönhetően az egész
megye kulturális palettája lesz színesebb, gazdagabb.

Az ünnepi beszédek után Štefan Daňo, a Szlovák Köztársaság békéscsabai főkonzulja nyitotta meg a Szemünkkel nézz, képekben láss! című fotókiállítást. A Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi, Rehabilitációs és Módszertani Központ fiataljainak alkotásait a szlovákiai Tátrában szerzett élmények ihlették.
N. K.

 

Forrás: Beol.hu

 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+