November 17-én, pénteken kora este Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakáccsal tereferélt Kadelka László a Művész Kávéházban.
Prohászka Béla Gyulán született és édesanyja és édesapja kitűnő főztjének hatására választotta ezt a hivatást. Tanuló éveit a gyulai Park Hotelben kezdte és 1985-ben fejezte be szakiskolai tanulmányait a szakács szakmában, ezután leérettségizett, majd 2011-ben a Gödöllői Egyetem idegenforgalmi és turizmus szakán szerzett diplomát. 1986-ban Budapesten a Belvárosi Vendéglátó Vállalatnál töltött el hat hónapot, majd 1990-1994 között a Park Hotel konyhafőnökeként dolgozott. 1994-től 1998-ig a gyulai Aranysas étterem ügyvezető igazgatója volt. Eközben 1997 tavaszán megalakult a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Békés Megyei Regionális Szervezete, melynek elnökévé választották. 1998-ban a HUNGUEST Erkel Hotel Gyógyszálló konyhavezetőjeként dolgozott és még ez évben a miskolci szakácsversenyen elért sikeres szereplése eredményeként tagja lett a luxemburgi világbajnokságra utazó csapatnak, ahol csapatban bronzérmet, egyénileg pedig diplomát kapott.
1998-ban és 1999-ben a Nagyszakácsi Királyi Szakácsversenyen a Vadételek királyi szakácsa címet nyerte el. 2000-ben az erfurti szakácsolimpián egyéniben bronzérmet szerzett és még ez évben megkapta a mesterszakácsi címet. 2001-ben Thaiföldön a Budapest étterem konyhafőnöke volt, amely időszak alatt a Thaiföldi Országos Gasztronómiai Versenyen csapatban aranyérmet szereztek. 2001-ben a Gastro-Art Kupán aranyérmet, 2002-ben pedig a Szakácsművészeti versenyen 3 aranyérmet, illetve összetett versenyben első helyezést szerzett. Szakmai pályájának csúcsaként 2008-ban a németországi Erfurtban egyéni aranyérmet kapott. Szakmai sikereit a Magyar Gasztronómiai Szövetség Venesz-életműdíjjal honorálta.
2009 és 2011 között a Magyar Gasztronómiai szövetség elnöke volt. 2010-től vesz részt az országos Mintamenza programban, valamint a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének (MNHSZ) alelnök-szakmai társelnöke. A Mintamenza programmal kapcsolatban kiemelte, hogy egy hosszútávú változtatásra van szükség a gyermekétkeztetés egészségesebbé tételéhez, melynek alapkövei a szezonalitás és a helyi alapanyagok használata. 2012 decemberétől a Complete-Food Kft. ügyvezetői posztját tölti be, miközben töretlenül vallja, hogy „ezt a nagyon szép szakmát csak szívvel és lelkesedéssel lehet művelni”.
A beszélgetésben kiemelte, hogy a sikeres munkához elengedhetetlen a jó tervezés és a csapatmunka, a jó séf olyan, mint egy hajóskapitány. Elismertségét mutatja, hogy a jövő héten Kínába utazik abból a célból, hogy Peking egyik előkelő szállodájában a magyar konyha ízeivel ismertessék meg a helyi lakosságot.
Rácz Attila
Fotó: A-Team/Ignácz Bence