fbpx Hallstatt | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

Hallstatt

Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

Hallstatt

Ezer évek telnek el, és ugyanazok a szörnyűségek. Tömegsírok, még tömegebb sírok, csonttömegek. Élô, érzô emberek maradványai. Mellettük bronztőrök, vaskardok, rozsdás lőfegyverek. Ahogy az idôk múlnak, és képeznek új és új rétegeket a szörnyűségben. A színházi szomszédolás szlovén hónapjának díszbemutatóján Drago Jancar Hallstatt című darabjának előadását látta a csabai nagyérdemű Merő Béla rendezésében.

Különleges kalandra hívja a közönséget Drago Jančar szlovén író, a Hallstatt című darab szerzője és Merő Béla rendező. Csontok és koponyák között, izgalmas ásatás kellős közepén - ha akarjuk, ha nem - az emberi sorsokra vetített közép-európai történelemmel szembesülünk. 

Magyar Hírlap Online | A szlovén és a magyar kultúra találkozik egy hónapon keresztül Békéscsabán, a Jókai Színházban. A megnyitó napján Drago Jančar író látogatott a városba, ahol Hallstatt című drámájának premierje volt látható.

Drago Jancar a világhírű szlovén író műve egy nyugat ausztriai kisvárosban játszódik. Habilis professzor itt kutat a Hallstatti kultúrához tartozó régészeti leletek után. Munkáját Honza, a csavargó zavarja meg, aki mind zavarba ejtőbb kérdéseket tesz fel neki.

A Színházi szomszédolás programsorozat keretein belül, a február a szlovén kultúra hava, melynek rendhagyó megnyitójára pénteken került sor. Előbb említett, nem rendhagyó voltára két ok is utal: délután üzletemberek találkozójának adott helyett a Vigadó, melyet (a korábbiaktól eltérő időpontban) délután fél 5-kor az esemény sajtótájékoztatója, és egyben a szlovén hónap megnyitója követett.

Fordított pirandellói helyzet: egy szerző öt szerepet keres, mert nincs a színháznak pénze darabot vásárolni. Három csavargót (Honzát, Nelát és Julát) egy professzort (Habilist) és annak a nőjét (Anastáziját) írja bele a darabjába. Valóság vagy álom ez, realitás-e, vagy színház – merül fel egy idő után bennünk a kérdés.

Drago Jančar a Jókai Színházban

Drago Jančarral rendezett közönségtalálkozóra hívjuk vendégeinket február 12-én (pénteken) délután 5 órára, a Békés Megyei Jókai Színház Vigadójába. A házigazda: Merő Béla rendező, közreműködik: Gállos Orsolya fordító.

Az olvasópróbával elindult a társulat a Hallstatt című dráma bemutatójához vezető göröngyös úton
Merő Béla rendező szokásához híven precíz darabelemzéssel indította Hallstatt című dráma olvasópróbáját. Drago Jancar világhírű szlovén író, művének helyszínét egy gyönyörű nyugat ausztriai kisvárosba helyezte, amely híres sóbányányiról, valamint a kelta kor nyomait viselő úgynevezett Hallstatti kultúráról.