fbpx A cikk, amelyből drámák születtek | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi helyA cikk, amelyből drámák születtek


Cunami áldozata lett a magyar paprika
Hét év kutatási eredményeit söpörte el a szökőár

Elmosta a szökőár azt a kísérleti telepet, ahol hét éve termesztettek kalciumban gazdag paradicsompaprikát a Szegedi Tudományegyetem mezőgazdasági karának egyik kutatójának jóvoltából. A kár felbecsülhetetlen, hiszen a jó fajta magyar paprikára két nagyüzemi termesztéssel foglalkozó japán cég is felfigyelt. Betörhettünk volna a japán piacra, hiszen a zöldség részben magyarországi védbejegyzésű.

 

A napokban értesítették a japán kutatók a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi mezőgazdasági karát, hogy a Japánban folytatott kutatások eredményei a cunami áldozatai lettek. A kar egyik kutatója, Lantos Ferenc jóvoltából 2004-tõl kísérleti jelleggel Japánban, a Hitacsinaka város környéki telepen termesztették a jó fajtatulajdonságokkal bíró magyar paradicsompaprikát. A telepen japán kutatók vizsgálták és értékelték folyamatosan az elért eredményeket – tájékoztatta lapunkat Szabó Zoltán, az egyetem mezőgazdasági karának sajtóreferense.

Hozzátette: a kísérleti telepet és a hozzátartozó valamennyi fóliasátrat, melegházat elpusztította a cunami. A telep közelében lakó kutatók és dolgozók házainak tetejéig ért a szennyes ár. A közelben lévő kikötőben kiömlő olaj és olajszármazék szennyezése további károkat okozott. Egyelőre nem lehet tudni, mikor és milyen formában sikerül újra indítani a magyar–japán programot, azonban ismerve a körülményeket, valószínűleg erre csak évek múlva nyílik lehetőség. Szabó rámutatott: a kár felbecsülhetetlen, hiszen a japán talajhoz jól alkalmazkodó, kalciumban gazdag paprikával Magyarország betörhetett volna a japán zöldségpiacra, a kifejlesztett paprika ugyanis részben magyarországi védbejegyzésű volt. Hozzátette: 2009 márciusában Tokióban, a világ egyik legrangosabb élelmiszereket és italkészítményeket felvonultató kiállításának magyar standján már bemutatták a zöldséget, amelyre időközben két, nagyüzemi termesztéssel, illetve forgalmazással foglalkozó japán óriáscég is felfigyelt.

Gráf József akkori földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a kiállított paradicsompaprika vetőmagjának szigetországbeli exportja ügyében is folytatott tárgyalásokat. A siker egyik fontos tényezője, hogy a kísérletek során a talaj és éghajlati viszonyokhoz alakított paradicsompaprika magas C vitamin és a különösen gazdag kalciumtartalma miatt Japánban bizonyítottan az emberi öregedést lassító táplálékkiegészítők körébe tartozik.

Farkas Melinda
 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg

 

 

POZSGAI ZSOLT  „Szellemúrnő” című színdarabjának bemutatása Magyarország Kormányának támogatásával valósult meg

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2022. július
 

Keresés

Keresés űrlap