Jelenlegi hely

A darab eddig mindenhol botrányt okozott


Megkezdődött az osztrák hónap a Jókai színházban
Hír6.hu | Rendhagyó módon két kiállítással nyílt meg a szomszédolás harmadik hónapja a Békés Megyei Jókai Színházban. December az osztrák kultúra hava, s ennek részeként Peter Karlhuber színházi plakátjait tekintheti meg a közönség az épület aulájában. A hagyományoktól eltérően másik tárlatot is köszönthettek az érdeklődők, amely egy picit szintén kapcsolódik a tematikához. Ebben az évben megnyitásának 130. évfordulóját ünnepli a színház. Ebből pedig nyilvánvalóan következik, hogy az intézmény, működése első szakaszában még az Osztrák-Magyar Monarchia kulturális életét gazdagította.

A szomszédolási évad első hónapjában mindenki sztárelőadásról és szuperlatívuszokban beszélt a Háztűznézőről, amelyet a Kijevi Molody Színház főigazgató-főrendezője, Sztaniszlav Anatoljevics Mojszejev vitt színpadra. A jelzők fokozása nehéz lenne, de az talán mindent elárul, hogy az osztrák hónap előadása, Werner Schwab Elnöknők című darabja Dobó Kata, Bede-Fazekas Andrea és Kara Tünde főszereplésével kerül színpadra. A műről pedig csak annyit: Fekete Péter direktor megkérte munkatársait, a jegyvásárlókat tájékoztassák arról, milyen darabra vettek jegyet. Az előadás ugyanis minden európai színpadon botrányt kavart. A főigazgató ezzel kapcsolatban elmondta, kötelességük tájékoztatni a nézőket, hogy mire vettek jegyet, mert mint fogalmazott: „a csecsemőnek nem lehet pálinkát, a 18 éves, buliba induló kamasznak pedig tejet adni."

 DSC_0554.jpg (x)
130 év (Fotó: I.B.)

A megnyitón Andrei Nasi, Ausztria helyettes nagykövete arról beszélt, a kulturális párbeszéd központi feladata országának, és az a tény, hogy az intézményt Jókai után nevezték el, igényt és szimbólumot is mutat. Ezért különösen fontosnak tartják, hogy itt legyenek.

Az egymásra figyelés rendkívül fontos, szomszédos országok esetében pedig különösen - jelentette ki köszöntőjében Domokos László. A megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, az osztrákoktól sokat tanulhatunk, többek között azt, hogy a vidékre is nagy figyelmet fordítanak, legalább olyan hangsúlyt kap ez a terület, mint a főváros. A szomszédolás bizonyíték, hogy a kulturális élet Magyarországon sem ér véget a főváros határainál. A Békés Megyei Jókai Színházzal kapcsolatban egy évvel ezelőtt azt fogalmazták meg: felszálló ágban van. Az elnök szerint ezen a pályán a teátrum túljutott, amiért köszönet illet mindenkit, hiszen ezzel a teljesítménnyel Békés megye értékei gazdagodnak.

Forrás: Hír6.hu, Malatyinszki András


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+