fbpx A fösvény | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

A fösvény


A fösvény

 Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

Mennyire könnyen elítéljük azt, aki fösvény módon kuporgat, számolgatja nehezen megszerezett vagyonkáját, s közben észre sem veszi, hogy egyedül marad, elveszít mindent, ami fontos. Mert valahogy azt érezzük, mi sokkal különbek vagyunk, nincs takargatni valónk. Egészen addig, míg nem kerülünk hasonló helyzetbe. A közel 400 éve keletkezett műben Molière nem ítélkezik. Csupán pontos képet rajzol arról, hogyan viselkedik az ember különböző helyzetekben. Mert persze nem rokonszenves a csupán az anyagiakat szem előtt tartó zsugori, de megvan a véleménye a talpnyaló leendő vejről, az öregedő, mindenáron házasodni vágyó lányról, a csak magával törődő, mégis cselekvésképtelen fiatalemberről, s így tovább. A fösvény is, akárcsak a többi Molière­ vígjáték, ugyan eléggé riasztó képet fest az emberekről, de mindezt úgy, hogy közben, ha néha kicsit szorongva is, de felszabadultan nevet a néző. Talán ez a több évszázados titka: egyszerre gondolkodtat el a világ alapkérdésein és vidámít föl azzal a tanulsággal, hogy a rossz ellenében is lehet élni.

Május 25-én mutatkozott be társulatunk a XIX. Melpomena Tavrii Nemzetközi Színházi Fesztiválon. 

Csomós Lajos a napokban a XIX. „Melpomena Tavrii” Nemzetközi Színházi Fesztiválon A fösvény című előadásban játssza Jakab szerepét, amelyben egyszerre kétféle figurát formál, a szakácsot és a kocsist, ami az előadás egyik legszínesebb figurájává teszi őt.

Május 25-én mutatkozik be társulatunk a XIX. Melpomena Tavrii Nemzetközi Színházi Fesztiválon. Tíz ország harminc produkciója közül - Magyarországról egyedüli meghívottként -  teátrumunk A fösvény című Moliére vígjátékkal száll versenybe. A címszereplő Jászai-díjas Bartus Gyulát kérdeztük a tapasztalatairól, hiszen ez már a harmadik útja a Dnyeper-parti fesztiválra.

Újra május és újra Kherson. Ezúttal a Fösvény társulatával utazik Kovács Edit színművésznő a rangos Melpomena Tavrii színházi fesztiválra.

Ukrajna legnagyobb nemzetközi színházi fesztiváljára kapott meghívást a Békéscsabai Jókai Színház A fösvény című darabja. A Moliére-produkció Herszon városban a 19. Melpomena Tavrija Nemzetközi Színházi Fesztiválon mutatkozik be.

Teltház előtt játszotta a Békéscsabai Jókai Színház A fösvény című előadását Újkígyós vadonatúj színháztermében november 13-án, vasárnap este. 

Molière A fösvény című komédiáját Merő Béla rendezésében, Zalán Tibor átiratában október 10-én mutatta be a Jókai Színház. Lezó Nóra beszámolója.

Közel 350 évvel ezelőtt írta meg Molière a kortalan darabját, melynek központi témája a hét főbűn egyike, a fösvénység. A sokaknak nehezen emészthető kötelező olvasmányt érthetően, szórakoztatóan adták elő a Jókai Színház színészei a 21. század emberének. Szilágyi Viktor beszámolója

BEOL | A Békéscsabai Jókai Színház társulata december óta „házal” Molière A fösvény című művével: középiskoláról középiskolára jártak a darabbal azzal a céllal, hogy a fiatalokkal is megszerettessék a színházat. Kérdés, hogy ezt valóban egy Molière darabbal lehet-e elérni? ► Tovább

Oldalak