fbpx A háromszori önbíráskodásáért ma Lúdas a tömlöcben zihálna | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely


A háromszori önbíráskodásáért ma Lúdas a tömlöcben zihálna


HÍR6.HU | Az évszak a naptárra tekintettel - téli üzemmódba helyezte önmagát, s bizonyára ezért fütyültek többen, mint kevesebben szombat délelőtt a Békés Megyei Jókai Színház alakformáló térplasztikájára: azaz, ahogy a teátrum a békéscsabai Andrássy út 1. és környékét Döbrög településsé varázsolta.

A gágogik már kora délelőtt lenyomták decibelben a 100-as ABC sarkán kuporgó Ervinéket, így az Andrássy standard-sound felelősök fülüket-farkukat behúzva, kénytelen-kelletlen elsomfordáltak, mert bár Lúdas a magyar Hood, és elvileg a szegényekkel van, azonban szombaton a szárnyas konkurenseké volt a prím.

dublin_szombat_00021.jpg (m)
Galéria a lúdárverésről (fotók: Ignácz Bence)

Mindentől függetlenül Fekete Péter, a Jókai direktora extrém helyszínt választott, a szombat délután a kőszínházban debütáló Lúdas Matyinak: utcára vitte kvázi, decemberi programját. Így Fekete csavart még egyet az eredeti Fazekas opust Zalán(ka) Tibi bácsi által sarkaiból kiforgatva színre írt meséjén (ami 180 fok + 180 fok = 360), és ezáltal épp visszakerültünk

az 1804-es feelinghez.

S láthatta a faluvége-népe, ahogy a zsarnok Döbrögit a sok kis csabai györök jól megtángálja az igazság végett. Döbrögi papa tulajdonképpen mindenki pszicho-boxzsákja volt, aki eme determinált szerepben, talán inkább lett volna a Föld alatt, mint az Andrássyn.

szinhaz_00007.jpg (m)
A Lúdas Matyi c. előadás képei (fotó: Ignácz Bence)

A több síkon és térben futó programfolyam egyik nagy érdekessége, hogy a színházban nem mindennapi regélők olvastak fel egy-egy mesét; míg kint időre mérték a gúnya-próbát, mint ahogy a korábbi színikellékek között (például bele lehetett bújni a Csárdáskirálynő nagybőgő tokjába)

akadályversenyt rendeztek az ötletgazdák.

Azonban a délután fénypontja egyértelműen a libalicit volt, ahogy 50 szárnyas került kalapács alá. (A libaárverésből befolyt összeg a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi, Rehabilitációs és Módszertani Központ számára ajánlották fel.)

Matyi egy igazi, népmesei, ha úgy tetszik nemzeti hős, ezzel szemben kérdés: van-e valakinek joga arra, hogyha sérelem éri, azt háromszor megtorolja?

Forrás: HÍR6.HU


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg


nletter.png
 

 mto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
30
 
2019. szeptember
 

Keresés

Keresés űrlap