fbpx A hetvenkedő | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

A hetvenkedő

Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

 

A Jókai színház szokásos közösségtalálkozóján ezúttal a elsősorban A hetvenkedő című előadás szereplőivel és rendezőjével találkozhattak az érdeklődők, de szóba kerül a Színházkomédia is. Vajon mi (vagy ki) a közös nevező?

Nemcsák Károly

Nemcsák Károlyt színdarabokban és filmekben egyaránt láthatja a közönség, népszerűségét mégis elsősorban a Szomszédok című televíziós sorozatnak köszönheti. A Jászai-díjas színművész a Békés Megyei Jókai Színház 56., klasszikusnak hirdetett évadában Plautus: A hetvenkedő című burleszk főszerepét játssza. A darabot a békéscsabai társulat nyáron már előadta Kecskeméten, Budapesten és Pécsváradon, a szeptember 10-ei hazai premier előtt itthon újra próbálták. A vendégművésszel a színpadra szólítások között beszélgettünk.

BEOL - A Hetvenkedővel beköszöntött az új évad a Jókai színházba is. Magas szinten szórakoztatni, klasszikusokkal, továbbra is remek rendezőkkel, országos hírű vendégművészekkel — ígéri a teátrum vezérkara.

A hetvenkedő harmadik bemutatója után koccinthattak a darab létrehozói, ezúttal már hazai pályán ihattak a medve bőrére. Két végignevetett hazai előadás után kijelenthetjük, érdemes lesz számításba venni ezt a darabot, amikor a bérletes nézők választanak, mit is szeretnének megtekinteni a színházi szezonban.

Hír6.hu | Szerda este sajtónyilvános főpróba keretén belül mutatta be a Békés Megyei Jókai Színház Plautus Hetvenkedőjét. Tovább »

Bemutató előadás, csak Önöknek, csak most. Frázisnak tűnhet, de igaz. A hetvenkedőt Nemcsák Károllyal, Márton Andrással és Tege Antallal a főbb szerepekben, szeptember 10-én, pénteken este tudják először és hosszú ideig utoljára megtekinteni nézőink. A burleszket ugyan később is műsoron tartja a Jókai színház, de bérletes nézőink – ha választják ezt a darabot – tavasszal láthatják újra a komédiát, amely az intellektuális nyelvi humort kedvelők számára kötelező tétel.

Az pécsváradi bencés monostor falai közt felütötte fejét az világi hívság. A váradi és környékbeli háznépek szeme előtt pogány isteneket emlegettek visszás maskarákban, oda nem illő személyek. Ráadásként furcsa zenékre még furcsább táncokat lejtettek, amiket meg mondottak közben, azt nem bírná el a krónika pergamenje. Lelke üdvösségéért pedig minden igaz hívő mondjon el egy Miatyánkot és buzgón imádkozzék az Uranya Máriához és Szent Benedekhez.

Márton András színész- rendező-politikus. Békéscsabán Kanmanust, a nehézsúlyú lepedőakrobatát alakítja Plautus A hetvenkedő című komédiájában, de életpályája során a magyar vonatkozások mellett az Újvilágban is alkotott. Itthon játszott minden jelentősebb színpadon, a Katonától a Madáchon át a Nemzetiig. Amerikában diplomataként dolgozott, de emellett tanított Irvine-ban, Virginiában és a budapesti Színművészeti Egyetemen is.

 

Oldalak