Jelenlegi hely

A Jókai Színház Mennyei Társulata - MISZLAY ISTVÁN


A Jókai Színház Mennyei Társulatába azon színművészek és színházi szakemberek kerülhetnek be, akik munkásságukkal, hosszú éveket felölelő szakmai múltjukkal meghatározóan kötődtek a Jókai Színházhoz, annak arculatát, művészi munkáját formálták, alakították, akik személyiségükkel és szaktudásukkal példaként szolgálhatnak újabb színházi generációk felneveléséhez, illetve a helyi tiszteleten túl országos szakmai elismerést is kiváltottak. A Mennyei Társulat képei a színház előcsarnokában kerültek elhelyezésre.

Miszlay István

rendező, főrendező, igazgató, Jászai-díjas Érdemes Művész

Kép

1962-től volt a társulat rendezője, 1966-tól főrendezője, 1969-től 1973-ig igazgatója. A város és a megye meghatározó személyisége, művésze volt. Nevéhez fűződik a Gyulai Várszínház létrehozása. Később a kecskeméti, a József Attila, majd a Népszínház igazgatója lett, de Békéscsabára is visszajárt rendezni.

Miszlay István 1930. november 18-án született a Békés megyei Csorváson. Már orosházi gimnazista korában amatőrszínjátszó volt, de már akkor is inkább a rendezés érdekelte. 1955-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező szakán.

1955-1959 között a kaposvári színházban dolgozott, 1959-1962 között a Szigligeti Színház rendezője volt. Békéscsabai időszakában, 1963-ban lett a Gyulai Várszínház alapító művészeti vezetője. 1990-ben a Népszínház igazgatói székéből vonult nyugdíjba. Ő hozta létre 1974-ben a kecskeméti Kelemen László Kamaraszínházat, 1984-ben pedig az Asbóth utcai Kisszínpadot.

Kép

Miszlay István fényképét Bojczán István műszaki csoportvezető helyezte el színházunk előcsarnokában, aki 1973 óta – 40 éve - dolgozik a színházban.

 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg