Jelenlegi hely

A Jókai Színház Mennyei Társulata - SZOBOSZLAY SÁNDOR


A Jókai Színház Mennyei Társulatába azon színművészek és színházi szakemberek kerülhetnek be, akik munkásságukkal, hosszú éveket felölelő szakmai múltjukkal meghatározóan kötődtek a Jókai Színházhoz, annak arculatát, művészi munkáját formálták, alakították, akik személyiségükkel és szaktudásukkal példaként szolgálhatnak újabb színházi generációk felneveléséhez, illetve a helyi tiszteleten túl országos szakmai elismerést is kiváltottak.

Szoboszlay Sándor

színművész, Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló Művész

Kép

Ünnepelt békéscsabai színészként 1956 és 72 között több mint 70 szerepet játszott, volt többek közt Figaro, Petruchio, Versinyin, Rank doktor, Beppó, Az őrnagy a Tótékban, Jago, Macbeth, II. Richard, Görgey Artúr. 1974-től a veszprémi színház tagja lett, de a Gyulai Várszínházba többször visszatért.

Szoboszlay Sándor Dömösön született, 1925-ben. Pályáját amatőr színészként kezdte. 1950-től tagja volt az Ifjúsági Színháznak és a Petőfi Színháznak. 1954-ben diplomázott a Színművészeti Akadémián. Jókai Színház után, 1972-től a Vidám Színpad, 1974-től 1991-ig, nyugdíjba vonulásáig pedig a veszprémi Petőfi Színház művésze volt. Erőteljes egyénisége, tehetsége vígjátékokban és tragédiákban is jól érvényesült. Számos filmben szerepelt, így például az István királyban, a Nagyenyedi két fűzfában vagy az Özvegy és a lánya című filmben.

Életművét tavaly a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetéssel jutalmazták.

2013. január 4-én, hosszas betegség után hunyt el Veszprémben.

Kép

Szoboszlay Sándor fotóját Kovács Edit színházi titkár helyezte el a színház előcsarnokában, aki 1975 óta dolgozik a művészeti titkárságon.


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg