fbpx A kolozsvári bíró | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

A kolozsvári bíró

Kép

Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

Számos mesejáték – a pedagógusok kérésére 55 perces egyfelvonásos előadások is – várja a legfiatalabbakat ebben az évadban.  A sort a helyi szerzőpáros – Szente Béla és Gulyás Levente – néhány évvel ezelőtt bemutatott mesejátéka, A kolozsvári bíró nyitja október 12-én Greifenstein János rendezésében, a címszerepben Katkó Ferenccel.

Az álruhás Mátyás királyt befogják a város népével együtt fát hordani, fát vágni a kolozsvári bíró udvarára. Közben kap jó néhányat a bikacsekkel a hátára is. 3 db fára felírja a nevét, s mikor néhány nap múlva királyi ruhában, kísérettel megjelenik, elszámoltatja a bírót, aki kegyelemért esedezik. A mesét a 17. sz. óta Heltai Gáspár Magyar Krónikájából ismerjük. Ennek nyomán a 19. sz.-ban Benedek Elek és Tóth Béla is feldolgozta, a szájhagyományba a Magyar mese- és mondavilág, ill. a Magyar anekdotakincs, a különböző Mátyás-tréfákat tartalmazó gyűjtemények, kalendáriumok, iskolás könyvek közvetítésével került.  A Békéscsabán élő és alkotó szerzőpáros – Szente Béla és Gulyás Levente - az ismert történetet meséli el Mátyás királyról és a kolozsvári bíróról, sok humorral, a reneszánsz kor zenéjét a mai hangzásokkal ötvöző, pergő ritmusú, kedves dalokkal. A történet érdekessége, hogy az igazságos Mátyás mellett megjeleníti Beatrix királyné alakját, szeretetteljes házastársi vetélkedést ajánl a bölcs király nejének az igazságosztás terén. Természetesen itt is csak "az igazság" és Mátyás győzhet. A pedagógusok kérésére az előadást kifejezetten óvodások és alsó tagozatos kisdiákok számára alakította át a Jókai Színház 50 perces előadássá.

46 előadást láthat a közönség a Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén, köztük Szente Béla és Gulyás Levente: A kolozsvári bíró című mesejátékát, melyet május 10-én, 15.00 órától nézhetnek meg a kaposvári gyerekek. Az ország legjobb gyermek- és ifjúsági előadásai egy hétig 2002 óta minden páros évben Kaposváron vendégeskednek május elején. A május 5. és 10. között megszervezett fesztivál keretében konferenciát is rendeznek, és a művészeti egyetemek hallgatói is bemutatkozhatnak.

A Békéscsabai Jókai Színház Németországból, a 3ländSpiel fesztiválról hazafelé rövid időre megállt Prágában is. Szente Béla – Gulyás Levente A kolozsvári bíró című interaktív mesejátékával a prágai Balassi Intézet épületében szerezetek családi színházi élményt a prágai közönségnek. Az intézet igazgatóját, Kiss Szemán Róbertet kérdeztük a visszhangokról.

A hazafelé vezető úton, a társulat egy része Prágában, a Balassi Intézetben állítja színre A kolozsvári bíró című mesedarabot, Greiffenstein János rendezésének a helyszínhez alakított adaptációját. Erről a fellépésről Fekete Péter korábban annyit nyilatkozott: - Mivel útba esik, extra erőforrást részünkről most ez nem igényelt kötelességünk megállni Prágában. Örömöt tudtunk szerezni a cseh fővárosban élő magyar közösségnek, családoknak és gyerekeknek Mátyás király történetével, amelyet a csabai közönség érdeklődése évek óta a Jókai Színház műsorárán tart Szente Béla szövegeivel és Gulyás Levente zenéjével. Kisebb volumenű, de fontos és gesztusértékű fellépés ez, amely Békéscsaba és a térség nevét Európa egyik kulturális és turisztikai központjába is eljuttatja.

Szombaton és vasárnap 23. alkalommal, hagyományosan szeptember második hétvégéjén jelentkezik a Belvárosi napok, Gödöllő és környéke kétnapos őszi fesztiválja. A várhatóan kellemes, késő nyári időben ezreket várnak a Művészetek Háza é a Gödöllői Királyi Kastély közötti területre. Szente Béla és Gulyás Levente zenés mesejátékát A Kolozsvári bírót, vasárnap kora este, fél 6-től nézhetik meg a családok a Magyar Teátrum Színházi  sátrában.

A kolozsvári bíró meséje hamar a békéscsabai gyerekek kedvencévé vált, s most Debrecenben is hatalmas sikerrel játsszák színházunk társulatának tagjai: Kara Tünde, Katkó Ferenc, Szabó Lajos, Tege Antal és Vadász Gábor

Szente Béla és Gulyás Levente zenés mesejátékát immár egyfelvonásos, kifejezetten óvodások és kisiskolások részére kialakított előadásként állította a Jókai színpadára Greifenstein János. A mesejáték sikere a megye határainkon is túljutott, jövő héttől  a debreceni Csokonai Színház tűzte műsorára A kolozsvári bíró című darabunkat.

Megnyugtató állandósággal pihenteti a vasmacskát -  az idén a „Világ legjobb klubja” címet is elnyerő - A38 a Petőfi híd budai hídfőjénél, és immár kilenc éve hoz el évről évre olyan előadókat, akik nem találnának még egy ilyen jó helyszínt Budapesten. Csütörtök délutánra a Békéscsabai Jókai Színház A kolozsvári bíró című mesejátéka is meghívást kapott az A38-as hajóra, az Age Of Hope Alapítvány karácsonyi adománygyűjtő kampányához kapcsolódóan.

Oldalak