Jelenlegi hely

A pandúrok ezredese


Bepillantás a Trenk, avagy a vad báró fő-főpróbájára

HÍR6.HU | Megérkezett Tüskevárra az első gólya; a kocsik alatt elkezdtek visítani a macskák; s a naposabb déli órákban, már szemmel láthatóan rügyeznek a pólók. Ez a sok összetevő mind-mind arra hajaz, hogy tavaszodik. S ha nem is tudatosan, de a Békés Megyei Jókai Színház új hónap/új darabja, mintha meghúzná a vészharangot: emberek, keljetek ki az ágyból! Legalábbis ami a fásultságot illeti, mert a könnyed, pikáns friss színmű, a Trenk, avagy a vad báró hadat üzen az apátiának. A március a horvát kultúra jegyében zajlik a teátrum életében.

100224_trenk006.jpg (m)
Elizabeth? Blanchett? Tücsi?
Mária Terézia!  (fotók)

„Horvát hónap, horvát szerző, balkáni zene, déli indulatok, temperamentum és érzelemvilág jellemzi nemzetközi évadunk hatodik bemutatóját. Egy könnyed produkció sok pikáns jelenettel, akár a 16-os kört is kirakhatnánk a színpad fölé" - közölte hírportálunkkal Pozsgai Zsolt, a színház igazgatója.

A Trenk, avagy a vad báró című darab, egy kis ország a nagy birodalomhoz való viszonyának az identitástudat kérdését boncolgatja: avagy van-e helyünk Európában? (Ezt akár vizsgálhatjuk horvát, de magyar szemszögből is a Monarchia felé.) De talán ez mind mellékes, mivel a cselekmény főként Trenk, a horvát bán (Pindroch Csaba) és Mária Terézia (Kara Tünde) kalandos történetére épül.

Frázis, azonban tény: két dolog mozgatja a világot: nő és a hatalom. De mi van, amikor kettő az egyben eksönről van szó? Bizonyára kiderül. És az is, hogy Mária Terézia nem ismer lehetetlent: akár a Balatont is lecserélné az Adriáért. (Hol voltak még akkor a nem-nem-sohák?) S a mű végére arra a kérdésre is megkapjuk a választ, hogy Trenk, a pandur ezred feje, miért kétfejű a nyitóképben.

A Jókai színház ismét élőzenés produkcióval, látványos díszlettel, színes jelmez kavalkáddal, pikáns jelenetekkel és parádés szereposztással várja a színházbarátokat.

Tahir Mujičić-Boris Senker-Nino Škrabe: Trenk, avagy a vad báró népszínmű. Színpadra alkalmazta: Turóczy Katalin; fordította: Gátai Zoltán. Rendező: Soós Péter. Bemutató: február 26., 19 h. 

Such Tamás

Forrás: HÍR6.HU


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+