fbpx A széttáncolt cipellők | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

A széttáncolt cipellők


A széttáncolt cipellők

 Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

 

A király dúl-fúl, az ország kasszája üres, s a király szófogadatlan leánya mégis éjről éjre tönkretesz egy pár cipellőt. Az uralkodó semmilyen kulcsa és zára sem tudja megakadályozni a hercegnőt, hogy a holdvilágban eltűnjön oda, ahol a világ még elvarázsolt, s lábait, mintegy transzban, mágikus zenére mozgassa, nagy lyukakat ejtvén cipőin. A királykisasszony pedig csak ásítgat, s állítólag nem emlékezik semmire. Éjszakáról éjszakára megismétlődik e titokzatos folyamat, bár tizenkét hercegnek lett volna módja megfejteni a rejtélyt, valamennyien kudarcot vallottak. Aki három éjszaka alatt sem tudja megfejteni a misztériumot, az, mint a mesék törvényéből következik, a fejét veszti. A vállalkozók száma mindaddig apad, amíg egy derék cipész elhatározza, hogy véget vet a tönkretett cipőhalmaz növekedésének, és követi a lányt az álomvilágba.

Szalma Dorotty igazi színházi családba született. Bécsben színháztudományt tanult, majd jelentkezett a frankfurti Zene- és Színházművészeti Főiskola rendezői szakára. Már főiskolai tanulmányai közben rendezett a Wiesbadeni Állami Színház stúdiójában. 1999-től szabadúszó művészként dolgozott különböző németországi színházaknál, közben saját színtársulatot szervezett, majd tanított a Mannheimi Zeneművészeti Főiskola opera tanszakán. Emlékezetes előadások köthetőek a nevéhez a Békéscsabai Jókai Színházban is.

2013 óta a zittau-i Gerhart Hauptmann Színház igazgató-rendezője.

Az idei évad első meseelőadása kapcsán cipellő-készítő versenyt hirdetett színházunk. A zsűri az  utolsó előadás után nagy izgalommal választotta ki a beküldött kreatív alkotásokból a legkülönlegesebbeket. Az eredményhirdetésre hétfő délután került sor a teátrum alulájában.

Böjte Csaba és munkatársai áldozatos munkájának köszönhetően ma már több száz gyermek nevelkedik a Dévai Szent Ferenc Alapítvány valamelyik otthonában, köztük Nagyszalontán is. A gyermekotthonból érkeztek gyerekek kedden délután A széttáncolt cipellők című mesejátékra.

BEOL |  Egy alaposan kiforgatott Grimm-mesét tárt a nézők elé a Békéscsabai Jókai Színház Szalma Dorotty rendezésében: a pénteken bemutatott A széttáncolt cipellők című mesedarab bár csak halványan emlékeztet az eredeti történetre, kétségtelenül nagyszerű szórakozást ígér minden korosztálynak. ►Tovább

Zenés mesejáték a Békéscsabai Jókai Színház új évadjának második bemutatója. A széttáncolt cipellők című Grimm-meséből  Kerstin Slawek és Szalma Dorotty készített színpadi változatot, a remek zenét Gulyás Levente komponálta. A régi történet modern felfogásban, látványos színházi elemekkel, eredeti koreográfiával, kiemelkedő táncokkal kel életre Tatár Bianka és Vadász Gábor főszereplésével. Az előadást, amely kicsiknek, nagyoknak egyaránt kellemes szórakoztatást ígér, Szalma Dorotty rendezte. (Niedzielsky Katalin kritikája)

széttáncolt cipellők című előadásunkon egy varázslatos utazásra hívjuk a gyerekeket – a mesék birodalmába. A király dúl-fúl, az ország kasszája üres, s a király szófogadatlan leánya mégis éjről éjre tönkretesz egy pár cipellőt. Az idei évad első meseelőadása kapcsán cipellő-készítő versenyt hirdetünk: arra kérjük a vállalkozó kedvű gyerekeket, hogy lepjék meg a királykisasszonyt egy saját készítésű fél pár cipellővel. Az alkotásokat az előadás előtt lehet névvel, címmel és telefonszámmal együtt leadni az aulában. Nagyon fontos a pontos, jól látható elérhetőség, mert ez alapján tudjuk értesíteni a kis nyertest. A különleges alkotásokat természetesen díjazzuk, értő zsűri dönti el, melyik alkotás a legszebb, legötletesebb.