fbpx A szív hídjai | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

A szív hídjai


plakat_a_sziv_hidjai_1140x120.jpg

 Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek 

A szív hídjai

színmű

Robert James Waller: Madison megye hídjai című regényét

színpadra alkalmazta: Zöldi Gergely

Rendező: Merő Béla

Stúdiószínház

 

Az előadás Robert James Waller, az elsöprő sikert aratott Madison megye hídjai című első regényének színpadi adaptációja. A könyv az USA egész területén a bestsellerlista élére került, és elnyerte az 1993-as Abby-díjat.  A műből A szív hídjai címmel Clint Eastwood rendezett filmet 1995-ben, amelyben ő is játszott, s partnere Meryl Streep volt. A film is meghódította a világot. Egy hihetetlen és csodálatos szerelem szívszorító történetével találkozunk. Az 1960-as évek Amerikájában Robert Kincaid fotográfus, a magányos és saját értékrend szerint élő vándor, a National Geographic megbízásából járja Madison megyét, hogy képeket készítsen a híres fedett hidakról. Itt ismerkedik meg véletlenül Francescával, egy helyi farmer feleségével,  aki a világtól elzártan él, nagyon is távol kerülve itáliai fiatalsága intellektuális környezetétől. Francesca családja, férje és két gyermeke - a találkozás idején - négy napra egy távoli vásárra utazott. A két magányos ember az első pillantásra egymásba szeret, a boldogtalanság és magány sodorja őket egymás karjaiba... s a hétköznapi találkozásból fantasztikus szerelem születik... Mindössze négy nap adatott számukra, hogy átéljék annak a boldogságnak az érzését, amelyre minden ember vágyik... Aztán soha többé nem találkoznak. Francesca gyermekei csak anyjuk halála után értesültek a  nekik írt levelekből és naplóból, mi is történt abban a csodálatos négy napban.

Meghatóan szép, felkavaró előadás A szív hídjai, a hatása alól sokáig nem tudunk szabadulni, de nem is akarunk. Jön szembe mindig, mint a tükör meg a mérleg, és őszintén kell válaszolni a kérdésekre: álmokról, vágyakról, döntésekről és csalódásokról. (Niedzielsky Katalin kritikája)

A szív hídjai – regényben és filmen – világszerte megérintette a szíveket, lelkünk legmélyebb titkait tárja fel, az élet legfontosabb kérdéseivel szembesít. A színpadi változat két Jászai Mari-díjas főszereplője, Kovács Edit és Bartus Gyula a személyes érintettségről és a Jókai Színház előadásának erkölcsi mélységeiről nyilatkozott.

December 6. már a harmadik péntek lesz premierrel; november 22-én a Két összeillő ember, 29-én a Tanulmány a nőkről című darabot mutatta be a Békéscsabai Jókai Színház. A szív hídjai című előadást Merő Béla rendezi, a különleges produkció előzményeiről és újdonságairól a főpróbahéten beszélgettünk.

A szív hídjai című regény - melyből azonos címmel nagy sikerű film is készült - színpadi átiratának sajtónyilvános olvasópróbáját tartották október 16-án a Jókai Színházban.