fbpx A vörös postakocsi | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

A vörös postakocsi


 Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

 

Ki ne üdvözölné kedves, személyes ismerősként a modern magyar prózaírás kiváló mesterét, Szindbád figurájának atyját, Krúdy Gyulát? Ő így emlékezik regénye megírásáról: 

„Hát szép volt utazni a vörös postakocsin, bár még egyszer útra kelhetnék azokra a tündéri tájakra, drágalátos emberek közé, akiket valaha a kocsi ablakából láttam.”

A sikerkönyv mottóját az Anyeginből kölcsönözte: "Óh, lassan szállj, és hosszan énekelj, Haldokló hattyúm, szép emlékezet.”

„Ez a könnyes, drága, gyönyörű könyv” – ahogy lelkesítő kritikájában Ady említi -, két fiatal vidéki színésznő fővárosi időzése, mint vadászoké leshelyen, hogy elejtsék az örök zsákmányt, a szerelmet, boldogulásuk és boldogtalanságuk története – kit ne érintene? Kivált, hogy nem is az ő fecsegésüket kell hallgatni, hanem egy szikrázó iróniával és búsongó öniróniával ékes, bölcs férfihangot, Krúdyét, aki nemcsak csipkéikhez és szépítőszereikhez ért náluk is jobban, hanem hozzájuk, a szerelemhez, és ahhoz is, hogy milyen egy irodalmi szalon, és milyen egy bácskai földbirtokos asszony; egyáltalán: mindenhez ért.

 A regényből született színjáték, egy szenvedélyes szerelem, egy elvesztegetett nagy érzelmi kapcsolat története egy különös háromszögben. Főszereplői Krúdy legendás hősei: Alvinczy Eduard, földbirtokos és világutazó, nevelt lánya, az árva és nagyon fiatal Esztella, és a csábító harmadik: Rezeda Kálmán hírlapíró és ködlovag (a szerző maga). Krúdy utánozhatatlan zeneiségű mondataiban, - mint egy Byron hőskölteményben -, felidéződnek a gyorsan múló ifjúság szépségei, jóvátehetetlen meggondolatlanságai és az öregség kényszerű bölcsessége, lemondásai. Álom és valóság, realitás és képzelet ötvözete ez a varázslatos mű. Az emlékekből felderengő- Balaton-parti kastélyban kezdődik és végződik a történet, és a füredi Anna-bál álomszerű forgatagában, majd egy budapesti nyilvánosházban robbannak az eddig elfojtott indulatok és érzelmek. Költészet és szenvedély, játék és színház ez mind együtt és egyszerre elevenedik meg Krúdy Gyula színpadán, A vörös postakocsiban.

Csiszár Imre A vörös postakocsival az érzelmek átélésének fontosságára szeretné felhívni a nézők figyelmét, színjáték helyett krúdyádaként határozza meg a darab műfaját és totális színházat rendez. A Békéscsabai Jókai Színház bemutató előadását március 13-án láthatja a közönség. (Niedzielsky Katalin interjúja)

Kerekes Elek festőművész kiállítása nyílik a Békéscsabai Jókai Színházban, Krúdy Gyula: A vörös postakocsi című előadás premierje előtt, március 13-án, pénteken 18.30 órakor.

Krúdy Gyula A vörös postakocsi című színjátékának próbáit kezdte el harminc szereplő, sok táncos és népes közreműködő gárda február 4-én a Békéscsabai Jókai Színház Vigadójában. A regényből született színpadi mű különlegességeibe Csiszár Imre Kossuth-díjas rendező avatta be a társulatot.