fbpx Ármány és szerelem | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

Ármány és szerelem

Ármány és szerelem

 Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

Koprodukció a Veszprémi Petőfi Színházzal

Egy klasszikussá nemesedett mű a Sturm und Drang szenvedélyes időszakából. Két fiatal tragédiával végződő legendás története – ahogy a cím is elárulja – szerelemmel, ármánnyal fűszerezve. Schiller fiatalkori drámája méltán vívott ki magának világszerte elismerést és népszerűséget – feltételezhetően ez a szerző legtöbbször színpadon előadott munkája. Az arisztokrata Ferdinánd őrnagy, von Walter mindenható miniszter fia és a polgárlány, Miller Lujza szerelme évszázadokat képes romlatlanul átívelni, s bár a szerző filozofikus buzgósággal hosszas tirádákba zsúfolva igyekszik Rousseau tanait népszerűsíteni, a néző inkább a romantika előfutárát látja a drámában. Az ártatlanság találkozik benne a társadalmi romlottsággal, a feltörekvő polgárság ütközik meg a hatalma romjain még dőzsölő és kegyetlenkedő arisztokráciával, a szabadság-vágy néz szembe az érzelmeket nem ismerő zsarnoksággal, mindeközben valós emberi sorsok és drámák rajzolódnak ki a színpadon.

 

Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 1980-tól tagja volt olyan jeles színházak társulatainak, mint a kaposvári Csiky Gergely Színház, Budapesten a Nemzeti Színház, a Katona József Színház, a Radnóti Színpad, a Művész Színház, a Thália Színház. 1998 óta, majd a 2012-ig tartó, Új Színházhoz való részleges kötődés után, szabadúszóként tevékenykedik; emellett a Veszprémi Petőfi Színház művészeti tanácsadója. 

Schiller klasszikusa több évszázaddal keletkezése után is képes megszólítani a nézőket. Bár már a társadalmi osztályok közötti harcok lecsengtek, és szabad a szerelem, az intrikák továbbra is a mindennapjaink részei maradtak.

Egy újabb klasszikus dráma került színpadra, ezúttal egyetemi színész hallgatókkal kiegészülve, akik jól együttműködtek a Jókai Színház már összeszokott, profi társulatával. Schiller drámája, bár modern korunkban néhány tartalmi jegyet illetően elvesztette relevanciáját, mégis számos örömet nyújthat a klasszikus, 18. századi német irodalmat kedvelők számára. Szilágyi Viktor írása

Eperjes Károly Békéscsabán rendez!- adták hírül öles betűkkel az újságok és fő műsoridőben a televíziós csatornák. A megelőlegezett bizalom nem volt hiába való. Szíki Károly írása.

Éppen száz éve, egy oroszországi női tüntetés hatására lett március 8-ika a nemzetközi nőnap. Azóta sokan, sokféleképpen emlékeznek meg a nők egyenjogúságáról. A Békéscsabai Jókai Színházban az Ármány és szerelem című előadás előtt Seregi Zoltán szinidirektor, valamint Bartus Gyula és Csomós Lajos színművészek köszöntötték a hölgyeket  egy szál virággal. A kedves gesztus egyöntetű sikert okozott a női nézők körében. A Jókai Színház társulata minden kedves hölgy nézőnek boldog nőnapot kíván!

Többéves hagyományaira alapozva, a teátrum ismét akadálymentesített élményt kínált március 2-án, délután a hallássérült nézői számára, az Ármány és szerelem című előadáson.

A „Legyen a premier társadalmi esemény!” - gondolat jegyében döntött úgy öt éve a Békéscsabai Jókai Színház vezetése, hogy bevezeti a díszbemutató előadást, amelyen a társadalmi, gazdasági és a művészeti élet kiemelkedő alakjaival is találkozhat a közönség. Szombaton este erre az eseményre az Ármány és szerelem című darab kapcsán került sor. A díszbemutató házigazdája a Fővárosi Nagycirkusz volt.

Schiller híres drámája már több mint két évszázada rendszeresen fel-feltűnik a világ színpadain, most pedig a Békéscsabai Jókai Színház is műsorra tűzte a német klasszikust, az Ármány és szerelmet Eperjes Károly rendezésében és a Veszprémi Petőfi Színház közreműködésével.

Friedrich Schiller Ármány és szerelem című drámája a Békéscsabai Jókai Színháznak a Veszprémi Petőfi Színházzal közös darabja, Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas, a mélyen vallásos színész interpretációjában került színre. A színműt világirodalmi elismertségéhez méltó érdeklődés előzte meg, mivel minden momentumában általános, örökérvényű problémákat feszeget. Így, ezek hátterében felmerül a kérdés, ugyan, milyen meghökkentő választ kaphat lelki, érzelmi, társadalmi gondjaira a jelen kor embere? De a kérdés nem is annyira kérdés, hiszen akár a mű keletkezésének idejében, ugyanúgy napjainkban is, az érdekek, pénz, hatalom jelentik a legnagyobb veszélyt, amik elsodorhatják az embert az igazán emberré tevő nemes értékektől, mint szerelem, házasság, őszinteség, hit, remény, becsületesség, a makulátlan erkölcs képviselete. (Zsidov Magdolna kritikája)

Oldalak