Jelenlegi hely

Az Antigoné világa, vol.2.


Az Antigoné kiemelt helyét Szophoklész életművében és a világ drámairodalmában az is mutatja, hogy egyike a legtöbbet értelmezett tragédiáknak. A gyönyörű és egyben felkavaró történetet, amelyben az önfeláldozást is elbíró testvéri szeretet és hűség kel birokra az elvakult bosszúvággyal, teátrumunkban Merő Béla rendező álmodta színpadra. A bemutatóra február 6-án kerül sor az Ibsen Stúdiószínházban.

 

„Színházban vagyunk, a darab is elkészült, de fontos hangsúlyoznom, hogy a most következő jeleneteknek formailag semmi köze nem lesz az előadáshoz.” – húzta alá Merő Béla rendező a fogalkozás legelején. Azokat a problémákat fogjuk most elemezni, amikkel mi is szembesültünk a munkánk során.”
A beavató színház negyedik stációját is a közönség soraiból választott alkalmi rendezők vezényelték le. Hamar kiderült azonban, hogy az igazságot többféleképpen lehet látni, az irodalmi szöveg és a színpadi szituáció nem mindig fedi egymást. Mulatságos volt megtapasztalni, hogy az egyes jeleneteknél még egymással sem tudtak megegyezni a rendező-palánták: csakúgy záporoztak az ellentétes instrukciók a szereplőkre. És a szereplők tették is a dolgukat, ahogyan arra utasítást kaptak, majd pár perc múlva éppen az ellenkezőjét - szintén "rendezői" utasítás szerint.
A foglalkozás egyébiránt remek előzetes volt Szophoklész Antigonéjából, olyan jó, hogy bárki kedvet kaphatott az egész tragédia elolvasásához is. Az előadást február 6-án, 19 órától nézhetik meg az érdeklődők az Ibsen Stúdiószínházban.


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg


 

 
 
                         

 

 mto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
 
2018. szeptember
 

Keresés

Keresés űrlapGoogle+