Jelenlegi hely

Az életet mindig két dolog, a szex és a hatalom igazgatja


BEOL.HU | Zenés komédiával kezdődik a horvát kultúra hónapja a Békés Megyei Jókai Színházban. Soós Péter rendezőnek, aki többek között a Tűzvonalban vagy a Génius, az alkimista filmjeiről ismert, évek óta dédelgetett álma, hogy színpadra állítsa a horvát báró kalandos történetét Mária Teréziával.

A horvát szerzőhármas, Tahir Mujičić, Boris Senker és Nino Škrabe a Trenk, avagy a vad báró című népszínművében egy kis ország és a nagy birodalom viszonyát, illetve azt a kérdést vizsgálja, hogy van-e helyünk Európában. A zenés, fergeteges, táncos komédiából az is kiderül, hogy a nagy történelmi kérdések mögött az életet mindig két dolog igazgatja: a szex és a hatalom. Mindkettőből bőségesen lesz része a közönségnek az előadás során.

— A történelem csak apropó, kortárs horvát színdarabot látunk, és a történelmi személyek nagyon is mai gondolatokat közölnek — mondta a szerdai próba után Soós Péter rendező. — A képmutatás világát szeretnénk felmutatni, ahol a társadalmi hierarchia minden szintjén, a legalsótól a legfelsőbbig az intézményesített hazugság érvényesül; mindenki mindenkinek hazudik. S remélem, hogy a nézők sokat nevetnek majd a mulatságos történeten.

A darabban Mária Terézia mint telhetetlen, nagyétvágyú nőszemély jelenik meg, akinek az egész birodalomból szállítják a szeretőket. Eljut az uralkodóhoz a nőket kedvelő Trenk báró híre, s mivel Mária Terézia új szeretője csak hős lehet, előre írják az élettörténetét, az egész titkosszolgálat azon dolgozik.

A rendező minden poént előre nem akart az előadásról elárulni, de annyit még sikerült megtudni, hogy groteszk parabolát látunk, ami a mának és a máról szól. A merész díszlettel nem akarja megbotránkoztatni a nézőket, a szereplők nem vetkőznek, nincs nemi aktus, csak beszélnek róla, a többit a fantáziánkra bízzák.

A címszerepben Pindroch Csabát, a Valami Amerikából és a Tűzvonalból jól ismert színművészt láthatja a közönség. A rendező hangsúlyozta, már sok ismert színésszel dolgozott, de egyik sem viselkedik sztárként, csak a média teszi őket azzá.

— A színházi társadalom demokratikus, minden színész egyforma, a vendégművész ugyanolyan, mint bármelyik kollégája. A Jókai színházban végig harmonikus volt az együttműködés.

Niedzielsky Katalin

Forrás: BEOL.HU


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+