fbpx Az igazmondó juhász és az aranyszőrű bárány | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

Az igazmondó juhász és az aranyszőrű bárány


 Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek 

 

Szarka Gyula – Zalán TiborAz igazmondó juhász és az aranyszőrű bárány

zenés mesejáték

ősbemutató

A magyar népmesekincs érdekes módon egyetlen valóban létező uralkodónkat, Mátyást királyt részesítette abban a szerencsés megtiszteltetésben, hogy számtalan mesés kalandnak a főszereplőjévé tette.

Az igazmondó juhász történetében ha nem is főszereplő, de fontos szereppel bíró személy a középkori magyar király, akinek van egy igazmondó juhásza és egy aranybáránya. Burkus király, az örök szomszéd (lásd még pl. Háry János…) kételkedik abban, hogy valóban van-e olyan juhász a világon, aki mindig igazat mond. És arra a következtetésre jut, hogy nincs. Fogadást köt Mátyás királlyal, s a tét nem kisebb, mint a királyok fele-fele királysága (naná, hogy egy hajszálnyival sem kevesebb!), ő bizony hazugságon kapja a juhászt. Ehhez eszközül nyilván az aranyszőrű bárányt kell felhasználnia.

Ami ő magának nem sikerül, mert a juhász azonnal átlát az álruhás király megvesztegetési mesterkedésén, az sikerül a lányának: az igazmondó juhász – a lány messze földön híres szépsége és az ajándékba hozott borocska bódító hatására –, levágja királya féltve őrzött kincsét, az aranyszőrű bárányt, és bőrét a királylánynak ajándékozza. No hiszen, szalad is a királylány nagy diadallal a nemes zsákmánnyal haza, majd onnan apjával együtt a budai várba, a magyar királyhoz, bizonyságtételre.

Kijózanodván a juhásznak szembe kell néznie azzal a nem könnyű feladvánnyal, mit mond majd Mátyás királynak a történtekről, de úgy ám, hogy ne haragítsa magára uralkodóját, és még hazudnia se kelljen, amikor a palotába ér. Nem lenne azonban mese a mese, ha nem találná ki a trónterembe érve a leleményes megoldást, és nem lenne Mátyás király Mátyás király, ha nem csak igazságos uralkodó lenne, de olyan is, akinek mindig igaza van…! Zalán Tibor színpadra álmodott meséjéhez a Ghymes együttes ikerlelkének, Szarka Gyulának a kiváló zenéje párosul, emlékezetes perceket okozva kicsinyeknek, nagyoknak, jó- és rosszkedvű nézőknek egyaránt!

Március 15-ei ünnepi műsor, mesejáték, monodráma és szórakoztató összeállítás szerepel azon a repertoáron, amellyel a Békéscsabai Jókai Színház művészei az Amerikai Egyesült Államokba utaznak. A tíznapos vendégszereplés az Emberi Erőforrások Minisztériuma Anyanyelvi előadások a diaszpórában című pályázata keretében valósul meg.

Mint minden gyermekdarab, Az igazmondó juhász és az aranyszőrű bárány című zenés mesejáték bemutatójához kapcsolódva is játékra hívta a gyerekeket a Békéscsabai Jókai Színház. Az eredményhirdetésre március 29-én, pénteken 15 órára várjuk az alkotókat a színház aulájába.

Komáromi Anett és Nagy Róbert már tavaly is részt vett a Magyar Teátrumi Társaság és a Zentai Magyar Kamaraszínház Teátrum Neked! című színházi fesztiválján. A Jókai Színház művészei az idei találkozón Szarka Gyula-Zalán Tibor Az igazmondó juhász és az aranyszőrű bárány című mesejátékában léptek fel a határon túli magyar közönség előtt.

Gyönyörű zene, velünk maradó dallamok és egy szép képeskönyv színpadon megelevenedő oldalai varázsolták el a célközönséget, az általános iskolák alsó tagozatos tanulóit a premieren. A gyerekeket annyira lekötötte az izgalmas történet és az impozáns látvány, hogy nagyobb volt az üdvrivalgás, amikor felment a függöny, mint a finálénál; a meghatódottságtól ugyanis még nem jött vissza a hangjuk. (Niedzielsky Katalin kritikája)

Az igazmondó juhász és az aranyszőrű bárány című zenés mesejátékra várja a gyerekeket a Békéscsabai Jókai Színház február 18-án, hétfőn 15 órára. Zalán Tibor József Attila-díjas költő, dramaturg meséjéhez Szarka Gyula Kossuth-díjas énekes, zenész, a Ghymes együttes alapító tagja írta a zenét. Az alkotók és a szereplők arra készülnek, hogy a színház különös élményével elvarázsolják a gyerekeket.

Az évad harmadik gyermekbemutatóját, Szarka Gyula – Zalán Tibor Az igazmondó juhász és az aranyszőrű bárány című zenés mesejátékát Karczag Ferenc rendezi. A Jászai Mari-díjas színművészt jól ismeri a Jókai Színház közönsége, hiszen 1994 és 2007 között sok főszerepet eljátszott Békéscsabán. (Niedzielsky Katalin írása)

Az igazmondó juhász és az aranyszőrű bárány című zenés mesejátékot próbálják a színészek a Jászai Mari-díjas Karczag Ferenc rendező irányításával. Az ősbemutató február 18-án 15 órakor lesz a Békéscsabai Jókai Színház nagyszínpadán.

Szarka Gyula Kossuth-díjas énekes, zenész, a Ghymes együttes alapító tagja jól ismeri a gyermekek lelkivilágát. Már pályakezdőként általános iskolában tanított, és azóta is, egész életművével, munkásságával nemzedékeket oktat a zene szeretetére, a kultúra megbecsülésére. Mesekoncertek és gyermekalbumok sorozata fűződik a nevéhez. Az igazmondó juhász és az aranyszőrű bárány című mesejáték zeneszerzőjével az új bemutató születéséről, a gyerekek művészeti neveléséről, a színház esélyeiről és felelősségéről beszélgettünk. (Niedzielsky Katalin interjúja)

A Békéscsabai Jókai Színház - folytatva a hagyományt - Szarka Gyula és Zalán TiborAZ IGAZMONDÓ JUHÁSZ ÉS AZ ARANYSZŐRŰ BÁRÁNY című zenés mesejátékának bemutatójához kapcsolódva újra alkotásra invitálja gyermekközönségét.

Oldalak