fbpx Balkán kobra | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

Balkán kobra


Balkán kobra

 Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

Ivan Kušan – Tasnádi István:

BALKÁN KOBRA

zenés komédia

Rendező: Katkó Ferenc

 

Koprodukció a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházzal (Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház)

 

Mi jut eszünkbe, ha azt halljuk: Balkán? Egy különleges, más világ, másfajta gondolkodás, feszes ritmus, tempó, lövöldözés, zene és talán egy kicsit a Kusturica által rendezett Macskajaj-féle őrület? Ivan Kušan és Tasnádi István művében mindez adott, kiváló karakterekkel fűszerezve, akik mindenre hajlandóak azért, hogy pénzhez jussanak. A mindennel üzletelő férj, az őt unó feleség, a pénzért bármire hajlandó paraszt, egy nő szerelméért akármire képes rendőr – és nem utolsó sorban a balkáni háborút megjárt, rettenetes bérgyilkos, Kobra. A feleség minden eszközt bevetve próbál megszabadulni dúsgazdag férjétől… De vajon lesz-e valaki, aki segít elérnie a célját, vagy saját kezébe kell vennie a fegyvert? Mindenre választ kapunk ebben a helyzetkomikumoktól sem mentes, zenés komédiában.

Katkó Ferenc rendezésében került immáron a városházi szabadtéri színpadra Ivan Kusan Galóczájának  feldolgozása, amely a délszláv háborút követő néhol giccses, de ugyanakkor néha elszomorító balkáni valóságba kalauzolt el bennünket. Egy olyan vidékre, ahol a szereplők életútja és megnyilvánulásai csak ráerősítettek a Dél-Európa egyes országaival szemben élő sztereotípiákra.

Tévedés ne essék, a Békéscsabai Jókai Színház Balkán kobrája nem egy szeletet kínál a balkáni világból, sokkal inkább egy túlkarikírozással operáló mesét – így éppen azokra a sztereotípiákra világít rá, amelyek meghatározzák a gengsztervilágról való gondolkodásunkat.

A januári bemutatót követően óriási érdeklődés övezte Ivan Kušan - Tasnádi István Balkán kobra című zenés komédiáját a Békéscsabai Jókai Színházban. Hangos nevetés és zúgó taps kísérte az összes teltházas előadást. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Balkán kobra bekerül a Csabai Nyár programjába: június 23-án, pénteken lesz újra látható a Városháza Díszudvarán.

Bár Ivan Kusan-Tasnádi István Balkán Kobra című zenés komédiája a január tizenharmadiki bemutató óta támadja egyfolytában a nagyérdemű rekeszizmait, a múlt szombati díszbemutatót csak azok nem röhögték végig, akik aznap ecetes uborkába haraptak vagy urambocsá’ műértő sznobnak álcázzák magukat az idei farsangon.

A Balkán Kobra című zenés komédia lett az újév első „fogása” a békéscsabai színház menüjében. Ivan Kušan horvát író Galócza című művét Tasnádi István írta (s nevezte) át, talán azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az 1980-as évek közepén színre került történet 2017-ben is csattanósan szóljon. A hangulatos, a darabhoz hűen illeszkedő, dinamikus zenét Kucsera Géza komponálta.

Különleges díszbemutatóval indult az év a Békéscsabai Jókai Színházban: Ivan Kušan Balkán kobra című műve Tasnádi István átdolgozásában, Katkó Ferenc rendezésében került színre. A díszbemutató házigazdája a Békéscsabai Médiacentrum Kft. volt.

A Békéscsabai Jókai Színház az elmúlt évadok során egy olyan találkozási pont lett, ahol városunk, a megye, valamint a szakmai élet prominens személyei egy tartalmas kikapcsolódás, egy felemelő, ünnepi élmény után gondolatokat cserélhetnek, megismerkedhetnek egymással. Az újesztendő első ilyen eseményére a Balkán kobra című darab kapcsán került sor szombaton este. A díszbemutató házigazdája a Békéscsabai Médiacentrum volt, mely nem csupán egy műsorszolgáltató a sok közül, hanem Békés megye meghatározó közszolgálati médiuma.

A Balkán Kobra hangulatában talán hasonló lesz a Macska-jaj című filmhez, de nem szabad összemosni azzal. Nem a Macska-jajt viszik színpadra a Jókai Színházban – emelte ki Katkó Ferenc rendező a lapunknak adott interjúban.A darab díszbemutatója szombaton lesz a békéscsabai teátrumban.

Forrás: 7.Tv

Oldalak