fbpx Bernarda Alba háza | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

Bernarda Alba háza


bernardabanner840.jpeg

 Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

Lorca utolsó és talán legjobb drámája a Bernarda Alba háza. Az Andalúziában játszódó történetet átszövi a spanyolos temperamentum. Bernarda Alba otthonát – férje halála után – börtönné változtatja, ugyanis a hagyományoknak megfelelően a nyolcéves gyász ideje alatt a kinti világra néző minden ajtó és ablak becsukódik. Ez boldogtalanná teszi a zordon, kemény akaratú asszony és más-más természetű leányai életét. A házban élők nőisége pusztulásra van ítélve, börtönükből az út csak fizikai vagy szellemi szabadságuk teljes feladásához vezet. A Halálkatlanból csak holtan, vagy tébolyultan lehet szabadulni.

Szenvedély, tűz, féltékenység, tánc, gyász és magány. Az előadás nyelvezete a rövid és tömör replikákra lecsupaszított lorcai szöveg és a flamenco világának (tánc, zene,ének) találkozásából születik meg. Ebben a színházi jelrendszerben egyformán fontos a hang, a gesztus, a ritmus és a látvány.

 

Lorca utolsó és talán legjobb drámája a Bernarda Alba háza, melynek bemutatója 2015. január 30-án volt a Békéscsabai Jókai Színházban Béres László rendezésében. A különleges színházi jelrendszert használó előadást, a Békéscsabai Jókai Színház társulatának előadásában, 2016. március 28-án 13.25-kor vetíti a Duna World Televízió.

Csabai Mérleg | 2015. szeptember 7. és 13. között ismét megrendezésre kerül a Vidéki Színházak Fesztiválja.  A rendezvény hét napja alatt  nyolc (hat nagyszínpadi, két stúdió) előadás lesz látható, melyek többségében az élethazugságok és az igazságkeresés áll a középpontban. A program szeptember 7-én, hétfőn a Békéscsabai Jókai Színház produkciójával, Federico García Lorca Bernarda Alba háza című spanyol drámájával kezdődik, amely a lorcai szöveg és a flamenco világának találkozásából született, az előadást Béres László állította színpadra. Fekete Péter, a békéscsabai színház volt igazgatója és a Vidéki Színházigazgatók Egyesülete leköszönő elnöke elmondta: a produkcióval, amely félig táncjáték, félig színházi előadás, végigjárták Európát, számos fesztiválon vettek részt. ►Tovább

A programok szédítően gazdag kínálatában mindenki megtalálta a szája ízének és hangulatának megfelelőt a Partiumi Magyar Napokon, illetve a Kolozsvári Magyar Napokon augusztusban. Aki tehette, igyekezett valamennyi program részese lenni. Noha mindkét fesztivál próbált minden korosztályt megcélozni, a kincses városba inkább a fiatalok igyekeznek: határon innen és túlról bejegyzik a naptárukba, mint kihagyhatatlan nyári programot. A felsorolhatatlanul sok esemény mellett autentikus andalúziai hőmérséklet tette még autentikusabbá García Lorca utolsó, talán legjobb drámájának, a Bernarda Alba házának különleges, a Békéscsabai Jókai Színház által flamencora szabott produkcióját. Bár a szatmári rendezvénysorozatnak nincs akkora visszhangja a város határain túl, mint a kolozsvárinak, mindkét fesztiválon komoly érdeklődés fogadta a Béres László által színpadra álmodott előadást. A fesztiválok sora ezzel még nem ért véget Bernarda Albának és háza népének, szeptemberben ismét a fővárosban versenyzünk: a Thália Színházban a Vidéki Színházak Fesztiválján.

Szinte egyazon időben szerveznek két,  nagyszabású rendezvénysorozatot Erdélyben: augusztus 17-én kezdődik és 24-én ér véget Szatmárnémetiben a 14. Partiumi Magyar Napok, augusztus 15-én kezdődik és 23-án zár a Kolozsvári Magyar Napok fesztivál. A Békéscsabai Jókai Színház produkcióját, Federico García Lorca Bernarda Alba háza című spanyol drámáját mindkét rangos fesztiválra meghívták.

Teltházas érdeklődés várta Lorca utolsó és talán legjobb drámáját a Budapesti Nyári Fesztivál szezonnyitó Színházi Szemléjén, a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ahol a vidéki színházak legjobb szórakoztató előadásait mutatják be. A versenyprogramba hét vidéki színház egy-egy előadását válogatták be a 2014 márciusa óta bemutatott új produkciókból.

BEOL | A Thália Színház szeptember 7. és 13. között ismét megrendezi a Vidéki Színházak Fesztiválját, amelynek keretében hét nap alatt nyolc előadást láthat a közönség. Az immár hagyományosan megszervezett évadnyitó program szeptember 7-én, hétfőn a Békéscsabai Jókai Színház produkciójával, Federico García Lorca Bernarda Alba háza című spanyol drámájával kezdődik, amely a lorcai szöveg és a flamenco világának találkozásából született meg, az előadást Béres László állította színpadra. ► Tovább

divany.hu | Magyarországon egyedülálló táncszínházi előadást tűzött műsorra a  Békéscsabai Jókai Színház, melynek különlegessége, hogy profi flamencobetétek gazdagítják.

Két rangos színházi fesztiválon is szerepel a héten a Jókai Színház társulata a Bernarda Alba háza című drámával. Június 4-én a Babel Fesztiválon, Targovistében mutatkozik be a Lorca darab, mely a legnívósabb nemzetközi színházi fesztivál Kelet-Európában. Majd két nap múlva Sepsiszentgyörgy felé veszi az irányt Bernarda Alba és háza népe, ahol az Atelier Nemzetközi Fesztivál közönsége láthatja Lorca utolsó, talán legjobb drámáját. A drámairodalom egyik gyöngyszemét Béres László, a Kolozsvári Magyar Opera művészeti tanácsadója álmodta színpadra - flamenco zenével és tánccal, a bemutató január 30-án volt a Jókai Színházban. A meghívások és az érdeklődések azért is megtisztelőek az alkotók számára, mert a különböző darabok kiválasztása szigorú színház szakmai alapon történik.

A videoból kiderül, hogy milyen szenzációkkal készül a Szabad Tér Színház a Városmajorban és a Margitszigeten… Július 4-én például a Bernarda Alba háza, a Jókai Színház siker darabja várja a fesztivál közönségét. ► Tovább

Kultúrpart | Ollók csattognak kasztanyettaként, de egy lófej és a legyezők sem maradhatnak el: Békéscsabáról a Városmajorba érkezik a Bernarda Alba háza. Moravetz Orsolya írása ► Tovább

Oldalak