fbpx Bolha a fülbe | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

Bolha a fülbe


Bolha a fülbe

Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

Georges Feydeau: Bolha a fülbe
Rendező: Merő Béla
Bemutató: 2012. március

Ám hogy kerül egy makulátlanul tiszta férfiú – és mintaférj –, a Boston Life Company igazgatójának nadrágtartója egy kétes hírű találkahelyre, ha nem is hordja éppen? Ez önmagában még nem lenne baj, de a címére visszaküldött kényes ruhadarab-kiegészítő egyenesen a felesége kezében landol. Mit tesz ilyenkor egy magára valamit adó asszony, aki éppen férje ágybéli tehetetlenségének hirtelen támadt szörnyű és mindaddig megfejthetetlen titkával küszködik? Ki akarja deríteni az igazságot! Csapdát állít az urának, és a vígjátékok elengedhetetlen kellékével él: barátnőjével szövetkezve levelet ír neki, s egy titokzatos idegen nő nevében találkára hívja. Hová máshová, mint abba a szállodába, ahonnan a nadrágtartó visszaérkezett, s melyet történetesen – nyilván, nem minden ok és kacsintás nélkül – Gőgös Gúnárnak hívnak. Az asszonyhoz a találkára természetesen nem a férj, hanem annak a barátja megy el, azaz, más okból, elmegy a férj is a Gőgös Gúnárba, illetve, annak az unokaöccse, sőt a barátnő sem maradhat távol, így, természetesen, megérkezik közéjük ennek halálosan féltékeny, lövöldözni szerető spanyol férje, a ház inasa és annak a szeretője, sőt, még a család orvosa is. Ráadásul, a szállodában szolgáló boy megszólalásig hasonlít a nadrágtartó (vélt) tulajdonosára, okot adva ezzel a személyek teljes össze- és megkeveredésére, s hogy a történet még kuszább legyen, a szállodában időzik egy angol úr, akinek a nyelvét az égvilágon senki sem érti, ő viszont annál vérmesebb és nyelvesebb… Ennél többet nem árulhatunk el, talán már így is túl sokat kikotyogtunk az ajtócsapkodástól zajos történetről.

A vígjátékírás nagy klasszikusának, Feydeau-nak talán legismertebb sikerdarabjával köszöntjük a tavaszt – és várjuk közönségünket – a Jókaiban!

 

A Jókai színház és a Magyar Teátrum újság csütörtökön kora este közönségtalálkozóra várta a Bolha a fülbe című előadás nézőit. A rendezvény, melyet színházunk dramaturgja, a napokban ARTISJUS Irodalmi díjjal elismert Zalán Tibor moderált, természetesen ezúttal is az Ibsen étteremben, egy csésze gőzölgő tea mellett ért véget.

Feydeau, a nagy nevettető, a komédiaírás kiváló mesterének darabját láthatják nézőink egész áprilisban a Jókai Színház nagyszínpadán. Ám most bepillantást nyerhetnek a kulisszák mögé is! Beszélgethetnek a szereplőkkel, a rendezővel, az alkotókkal egy csésze forró tea mellett április 19-én 17 órakor. 

Georges Feydeau bohózata a Jókai színházban

Felhőtlen szórakoztatás, móka, kacagás – ha valaki erre vágyik, Feydeau-ban sosem csalódik. A francia bohózat mesterének talán legnépszerűbb műve a Bolha a fülbe, amelynek premierje jól megnevettette a Békéscsabai Jókai Színház közönségét. Niedzielsky Katalin kritikája

BEOL | Egy rossz helyre került nadrágtartó, egy eltévedt levél, egy idióta hasonmás és máris bolha kerül több fülbe is, lavinát indítva el egy tisztes polgári házban. Szex, hazugságok és inflagranti, ahogy azt jól nevelt úrinők és úriemberek elképzelik. A BEOL kritikája Tovább »

Tavasz van! Így hát könnyed bolondozást, boldogító bizsergést és sugárzó életörömöt akarunk látni. Színházunk nem is köszönthetné méltóbb módon a tavaszt, mint Feydeau felhőtlen szórakozást ígérő sikerdarabjával.

Fergeteges vígjátékkal köszöntjük a tavaszt a Békéscsabai Jókai Színházban. Feydeau félrelépésekben-félreértésekben gazdag komédiáját viszi színre márciusban a társulat Merő Béla rendező vezetésével.