fbpx Bolond Istók | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

Bolond Istók

Bolond Istók

 Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

Bekukkant, mint Bolond Istók Debrecenbe, tartja a nálunk mára elhalványult szólás-mondás, így aztán nem teljesen világos, mit is jelent ez a „bekukkantás”, és ki is az a „Bolond Istók”. (Korban közelebb sem lennénk sokkal okosabbak, vigasztalhatjuk magunkat!)

Nos, Arany János kedvét lelte benne, hogy az üres nevet „tartalommal” töltse meg, teszi-teheti ezt leginkább a Bolond Istók második énekében, ahol hajdani debreceni kollégiumi élményeit, színházi, majd vándorszínészi kalandjait kölcsönzi a hősének. A két énekből álló, valószínűleg befejezetlen elbeszélő költemény első részében, melyet 1850-ben hagy félbe, ugyanis hősünk még éppen csak – csecsemő. A második részben (folytatás 1873-ban) már „bekukkantunk” vele a debreceni kollégiumba, ahol a világ nagy dolgai iránt érdeklődő, de csöppet sem eminens tanuló, bekukkantunk egy vidéki színház életébe, ahol szerep nélküli segédszínész, és bekukkantunk egy vándortársulathoz, ahol ugyancsak teddide-teddoda szerepkörben alkalmazzák.  

Hogy miért érdekes mindez számunkra? Mert ebben a munkában teljesedik ki Arany humora, fejtődik ki filozófiai tájékozódása a világ jelenségei felé, illetve itt enged valamennyire közel magához bennünket ez a végtelenül zárkózott ember. Bolondozás, filozófia, költészet, kor- és társadalomrajz, humor, irónia és önirónia a színpadon – a Bolond Istók üres címkébe beleköltözik az élet derűs összevisszasága, sokféle lehetetlensége… 

 

Népi megfigyelések szerint, kedd a hét leghosszabb napja. Nem kell ahhoz diáknak lenni, hogy tudjuk, keddre az előző hétvégén összegyűjtött tartalékok elillannak, a következő pedig rettentő távolinak tűnik. Ez a kedd azonban kicsit más volt. Erről részben gondoskodott az anyatermészet a havazással, ami január idusa ide vagy oda, lassan kuriózumként éri az embert, másrészről pedig a Jókai Színház művészei, akik Aranyossá varázsolták a napunkat.

Arany János műveihez nem kell évforduló, mert munkásságában mindenki talál olyan műveket, amelyek szívéhez közel állnak. A Jókai Színház a költőóriás születésének kétszázadik évfordulójára gondolt egy merészet, és színpadra álmodta Bolond Istók történetét – színházi bolondozások – műfaji megjelöléssel.

Ismerve a Bolond Istók romantikus meseszövését, históriázását, mély bölcseletét, hullámzó hangulati és tájleírásait, nagyon kíváncsi voltam, milyen bemutató fogad a Békéscsabai Jókai Színházban. A kétszáz évvel ezelőtt született Arany János elbeszélő költeményének új, az évfordulón tisztelgő hangszerelése dramaturgiai és rendezői bravúr nélkül nyilván elképzelhetetlen – ezt sejtettem. Ötletekben gazdag, társművészeteket hatásosan kombináló feldolgozást láttam, de a főszereplő az irodalom maradt: a mesélő, Arany jellegzetes nyelve, összetéveszthetetlen humora.  (Niedzielsky Katalin kritikája)

Arany János Bolond Istók című színpadi játékát Zalán Tibor dramaturg megfogalmazásában és Árkosi Árpád rendezésében láthatja a közönség a Jókai Színházban.  Zalán Tibor tárcáját, a darab születésének folyamatáról, a Bárkaonlineon olvashatják.

A Békéscsabai Jókai Színház úgy emlékezik meg Arany János születésének 200. évfordulójáról, hogy műsorra tűzte a költő Bolond Istók című elbeszélő költeményét. Megnéztük a Jászai Mari-díjas Árkosi Árpád által rendezett darab szerdai bemutatóját.

Emlékév, ünnepség, virágok. Koszorúk… Arany Jánost csak azért nem nevezték koszorús költőnek, mert hatalmas riadalommal fogadott minden nyilvános elismerést, zajos felhajtást. A csendet szerette, a maga szűk kis körét, a szülőfaluját, az övéit. Petőfit. És a szabadságot.

Arany János Bolond Istók című elbeszélő költeményének színpadra állításával emlékezik meg a költő születésének 200. évfordulójáról a Békéscsabai Jókai Színház. A darabot a Jászai-díjas Árkosi Árpád rendezésében mutattuk be április 19-én.

Ezt a kérdést teszi fel nekem a színház sajtóreferense. Én további kérdéseket is feltennék a helyében, jelesen, egy befejezetlen művet lehet-e, illik-e színpadra alkalmazni. Avagy, egy elbeszélő költeménynek van-e helye a színpadon? Nos, a legegyszerűbb kérdés megválaszolását választottam, ami azért annyira mégsem egyszerű.

Forrás: 7. Tv

Oldalak