Jelenlegi hely

Csabára Európát


Műsorfüzet vécépapíron

NOL.HU | Szokatlan tálalásban kapják kézhez a műsortájékoztatót a békéscsabai teátrum nézői. Az Elnöknők szereplői, a rendező és más közreműködők nevét rögzítő papírszalag egy tekercs vécépapírt fog össze.

 

Az Elnöknők című darab i...
Az Elnöknők című darab is nagy siker volt
ateam/nyári a . – kulissza.net

Az osztrák Werner Schwab „drasztikus komédiá jában” ugyanis az egészségügyi segédeszköznek meghatározott szerepe van (Dobó Kata félkegyelmű vécépucolót játszik), s a rendező, Szalma Dorotty él is a téma adta lehetőségekkel. A három hölgyszereplő – Dobó mellett Pozsgai Zsolt és Bede-Fazekas Anna – bravúros játékát, a darabválasztást és a produkciót egyaránt minősíti a publikum vastapsa.

Az Elnöknők december óta szerepel a Békés megyei Jókai Színház repertoárján, mégpedig a szomszéd országokat közelebb hozni szándékozó csabai sorozat részeként. A múlt év utolsó hónapját az osztrákok ajánlataiból válogatva töltötték meg, ami azonban nem jelenti azt, hogy egy-egy sikeresebb darabot harminc nap után le kell venni a műsorról. Sőt. Az Elnöknőkkel már Budapesten is bemutatkoztak.

A koncepció, miszerint egy határ menti színház tekintse feladatának a határon túli színi kultúra bemutatását is, már korábban megfogant Fekete Péter csabai direktor gondolataiban. S miután már első tapogatózásai sikeresnek bizonyultak, a viharsarkiak ősszel e szellemben futottak neki az új évadnak. Az igényes terv megvalósításához az illető országok diplomáciai képviseletei is bőkezűen hozzájárultak. Októ berben az ukrajnai, novemberben a szlovákiai, decemberben az ausztriai drámairodalom kincsestárából válogatták össze műsorukat. Kijevből, Kassáról vendégtársulat is érkezett, fellépésüket siker kísérte, különösen a szlovákokét, akiket Békéscsaba környékén sokan tolmács nélkül is megértettek. Ráadásul a kassaiak által bemutatott Társközvetítő című darab poénjai ragyogóan „ültek” magyar közegben is. Őket követték januárban a szerbek, februárban a szlovének, a széria a horvátok, majd a románok bemutatásával zárul. A horvát hónapra például nagyszabású zenés bemutatóval készülnek: a Trenk, a vad báró című darabbal, Pindroch Csaba főszereplésével. A román műsort pedig Caragiale egy választási komédiája fémjelzi – az áprilisi hónap csupán véletlen egybeesés... Amelyik országban működik magyar társulat, azokat természetesen meghívják, Romániából például négyet látnak majd vendégül.

Farkas József György

Forrás: NOL.HU


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+