Jelenlegi hely

Csak a lényeges dolgok örökkévalóak…


Szerelmek jönnek mennek, színésznők és könnyű nőcskék, híres politikusok, hírhedt gengszterek tűnnek el a süllyesztőben. Szemünk előtt végigvonul maga a 20. század, hogy a végén csak egyetlen dolog maradjon bombabiztosan meg belőle…Jelképes zongora mellett két pályáján már elfogultság nélkül végig tekinteni tudó ember ül. – Azért Bing Crosby jobb volt – mondja Hank (Katkó Ferenc) a barát. – Anyád – replikázik rá Frank (Szomor György), azaz Frank Sinatra. - Kovács Attila kritikája

A Békéscsabai Jókai Színház és az ExperiDance közös produkciója Frank Sinatra: a Hang zárja az évadot a Porondszínházban. (A Hang Sinatra egyik beceneve volt.) Szomor György és Román Sándor produkciója már Budapesten a RaM Colosseumban sikert aratott, és nincs ez másként Békéscsabán sem.  Egy életmű dalban és táncban – két részben ígéri a plakát, és igen a produkció betű szerint teljesíti ezt.

A szövegbetétek, a szereplők, maguk a címszereplők is (a fiatal Sinatra Vastag Tamás az idős, pályáját lezáró Szomor György) feloldódnak a dalokban és a táncban. Nincs mellébeszélés, csak a zene, ami van. A szereplők is egy-egy dalban érnek fel a csúcsra, zenében pozícionálják magukat.

A Frank Sinatra életét bemutató darab ötlete, hol máshol, egy karaoke buli közben született meg. Az, hogy a szerzők jól érezték magukat alkotó munka közben tökéletesen tükröződik a darabban is.

Kép

Vastag Tamás az ifjú, majd az érett Frank Sinatraként énekli, viszi végig a darabot hibátlanul. Minden nagy Sinatra sláger felcsendül, ha becsuknánk a szemünket nehéz lenne eldönteni, hogy ez eredeti Sinatrát halljuk e vagy sem. Vastag Tamás igazi énekesként lubickol a szerepben, neki találták ki, neki szól ez a darab. Ő a középpont, az origó, ami körül mindenki és minden forog. De hát nem így volt e Frank Sinatra esetében is?

 

Kara Tünde kettős szerepben,  fia tehetségében végletekig hívő igazi olasz anyaként és egy dal erejéig Marlene Dietrichként lép színpadra. Utóbbiban a Where Have All the Flowers Gone-t (Hová tűnt a sok virág?) című, ha szabad ilyet leírni a legszebb háborús dalt énekli el. Olyan szívbemarkolóan, hogy az embert kirázza a hideg, majd hőhullám önti el, a torka pedig elszorul. Az előadás legragyogóbb pillanata az övé.

Kép

Nem ő az egyetlen, aki több szerepet alakít a darabban. Vadász Gábor  Bing Crosby, Lucky Luciano és Elvis bőrébe is belebújik és valamennyiben jól érzi magát. Akárcsak Gulyás Attila, aki Sinatra menedzsereit kelti életre.

Gubik Petra a Sinatrát padlóba döngölő Ava Gardnert, az énekes második feleségét alakítja. Jól áll neki a szerep. Az első feleséget, akin Sinatra sikerei csúcsán átlép, Palla Szabina alakítja. Legszebb pillanata, amikor összetörten elénekli a Bang, bang (My Baby Shot Me Down) című dalt, amelyet egyébként Frank Sinatra lánya, Nancy írt.

A dalokat az ExperiDance társulata Román Sándor vezetésével látványos koreográfiával húzza alá, pontozza ki, fokozza a végsőkig. S ha mindez nem lenne elég, a Porondszínházban már megszokott akrobatikus látványelemeket is odateszi a gárda. A színpadon még a függönyök is táncra kelnek, hol eltakarva, hol fel- és kiemelve a történet szereplőit.

S a végén a nagy fináléban Szomor György a My Way című örökzöldddel, a magával már a mennyei színpadon számot vető Sinatraként összegzi egy nagy művész pályafutását.  S rájövünk: bár szerelmek jöttek mentek, színésznők és könnyű nőcskék, híres politikusok, hírhedt gengszterek tűntek el a süllyesztőben és szemünk előtt elvonult már a 20. század, mindebből tulajdonképpen csak egyetlen dolog a lényeges: A Hang, amit mindenki ismer, s amit senki sem tud elfeledni…


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+