fbpx Cunami áldozata lett a magyar paprika - Kihúzták a XVI. Magyar Drámaíró Verseny témáját | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi helyCunami áldozata lett a magyar paprika - Kihúzták a XVI. Magyar Drámaíró Verseny témáját


A Magyar Nemzet szombati, még csak nyomdában lévő számából kihúzott cikk címe, amely alapján a három drámaírónak darabot kell írnia: Cunami áldozata lett a magyar paprika.

Március 25-én, péntek este 19 órakor, a Színházkomédia című előadás kezdete előtt kihúzták a hétvégi drámaíró verseny témáját a Békés Megyei Jókai Színházban. A rendezvénysorozat ötletgazdájának, Siposhegyi Péternek a kisebbik fia, Zsolt kapta a feladatot, hogy a másnapi Magyar Nemzet egyébként még csak nyomdában lévő cikkei közül válasszon. Az íróknak a Cunami áldozata lett a magyar paprika című cikkről kell írniuk.

Fekete Péter, kezében a Magyar Nemzet szombati számával

Immáron a XVI. Magyar Drámaíró Verseny kerül megrendezésre, ebből a második Békéscsabán, hiszen tavaly is itt bonyolították le a rendezvényt. 2010-ben bevált a helyszín, ezért ismét a Békés megyei város láthatja vendégül a nagy médiaérdeklődést kiváltó programot. Míg – a korábbi évek tapasztalatainak megfelelően - tavaly is három „echte” drámaíró, az egyaránt vajdasági Gobby Fehér Gyula és Brestyánszki Boros Rozália, valamint az erdélyi Láng Zsolt vett részt a versenyben, az idei koncepció némiképp más volt. Most olyan alkotókat kértek fel az egyfelvonásosok elkészítésére, akik még kevésbé vannak otthon a színház világában – remélve, hogy ennek köszönhetően új, friss szerzőket sikerül megnyerni a kortárs magyar színháznak.

A helyi színeket a József Attila-díjas költő és prózaíró, a gyermekkönyveiről is ismert Kiss Ottó képviseli. A battonyai származású, Gyulán élő alkotó elmondta, hogy először és utoljára 20 évesen próbálkozott drámát írni – ezért nagyon kíváncsian várja, hogyan sikerül most a feladatot megoldania. A női nem reprezentánsa a még mindig nagyon fiatal Karafiáth Orsolya lesz, akit elsősorban költőként ismerhetünk. Karafiáth sok alvással és somlói galuskával készül a „viadalra”. A harmadik résztvevő, a prózaíró, publicista Zelei Miklós viszont drámákat néz mostanában, így igyekszik trenírozni magát a hétvégére.

Image

A három szerző a cikk kihúzása után a szállodai szobájába távozik, ahol nekikezd a darabírásnak. A szöveg végére legkésőbb szombaton reggel 9 órakor kell kitenni a pontot. Fél egykor kezdődnek a próbák: gyakorlatilag bő egy nap alatt jut el az előadás az olvasópróbától a bemutatóig. Nem csak a témát sorsolták ki, hanem azt is, melyik szerző szövege melyik rendezőhöz kerül (ennek az eredményét természetesen nem hirdették ki, hogy ne lepleződjön le idejekorán a darabok szerzőjének a személye), illetve, hogy melyik rendező melyik színészi csapattal dolgozik majd. Idén Szalma Dorotty, Szalay Krisztina és Nagy Viktor lesz a három rendező.

Szalma Dorotty, Szalay Kriszta, Nagy Viktor

Hat fős színészi csapatokkal kell együtt dolgozniuk, melyekben vendégszereplők – például Deutsch Anita, Kovács Vanda és Rák Kati – is vannak a Jókai művészei mellett. Előbb Dorothy Szalma húzott magának csapatot, neki Rák Katival, Komáromi Anettel, Szilágyi Annamáriával, Bartus Gyulával, Csomós Lajossal és Gulyás Attilával, az A csapattal kell együttműködnie. A másodikként a B csapatot választó Szalay Krisztina Deutsch Anitával, Tarsoly Krisztinával, Fábián Anitával, Katkó Ferenccel, Presits Tamással és Janik Lászlóval fog együtt dolgozni. Nagy Viktor pedig a C csapatot, a Nagy Erika, Fehér Tímea, Kovács Vanda, Kinizsi Ottó, Tege Antal, Jancsik Ferenc hatosfogatot kapta.

A bemutatókra vasárnap 18 órától kerül sor. A közönség és a szakmai zsűri sem fogja tudni, melyik darabot ki írta – így kell majd szavazniuk a produkciókra. Csak az előadások végén, a szavazás lezárása után derül majd ki, melyik előadásnak ki volt a szerzője. Díjakat osztanak a legjobb férfi és női fő- és mellékszereplőnek, jutalomban részesül a legjobb darab, a legjobb rendező, valamint lesz közönség- és különdíj.

A drámaíró versenyről folyamatos tudósítást, blogokat, híreket olvashatnak a BárkaOnline-on és a Jókai Színház weboldalán is. A Bárka folyóirat a három dráma szövegét is tartalmazó különkiadvánnyal készül a rendezvényre, amely vasárnapra, az esti bemutatók idejére jut el a közönséghez.

A közönség

Darvasi Ferenc

Fotó: A-Team/Nyári A.


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg

 

 

POZSGAI ZSOLT  „Szellemúrnő” című színdarabjának bemutatása Magyarország Kormányának támogatásával valósult meg

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2022. július
 

Keresés

Keresés űrlap