Jelenlegi hely

Díszlet- és jelmezterv elfogadás a Trenk, avagy a vad báró című darabhoz


Fekete Péter, Papp Janó, Soós Péter

A márciusi Horvát Kultúra Hónapjára kezdenek készülni a színház kulisszái mögött dolgozó szakemberek. E munka első lépése, hogy elfogadják a Trenk, avagy a vad báró című darab díszlet- és jelmezterveit. Ebből a célból január 12-én délután összeült a színház igazgatója a többi érintett szakemberrel, hogy részletesen megbeszéljék a terveket, és ha szükséges korrigálják azokat, majd elfogadják a végleges variációt.

Ezen a megbeszélésen jelen volt Fekete Péter színházigazgató, Soós Péter rendező, Papp Janó jelmeztervező, Prisztavok Tibor szobrászművész, Gnandt János, a festőtár vezetője, Gera Gábor zeneszerző, Völgyesi Attila műszaki vezető, Petrovszki Árpád, a szabótár vezetője, Kergyik János színpadmester, Csatlós Viktória kelléktárvezető, Csiffáry Zsuzsanna jelmeztervező-asszisztens, Litauszki Ágnes díszlettervező-asszisztens.

Image

Az eszmecserén a rendező apró részletekbe menően egyeztette elképzeléseit a munkatársakkal. Például, a jelmezeknél úgy döntöttek, hogy nem a korhűség a legfontosabb szempont, hanem az, hogy tükrözze a karaktert. Ezen túl, bizonyos jelmezek a változó színekben módosulnak: másfél óra leforgása alatt több évet öregszenek, elszakadnak, bepiszkolódnak, s ezeket a változásokat szempillantások alatt frappánsan meg kell oldani.
A cca. 40 jelmez megvarrása nem kis feladat lesz a hattagú szabóműhelynek.

A díszlet Mária Terézia korát kell, hogy idézze, de emellett nagyon sok funkciónak kell még megfelelnie, és biztonságosan, balesetmentesen használhatónak kell lennie.

Most már mindenki tudja mi a dolga, és gőzerővel indul a tervek megvalósítása: szabják, varrják a jelmezeket; ácsolják, hegesztik, csiszolják, festik a díszleteket; beszerzik, előállítják a szükséges kellékeket, kiegészítőket…valamint… menet közben minden előre nem tervezett problémát megoldanak.
 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+