fbpx Egerek | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

Egerek


 Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

Urbán Gyula: Minden egér szereti a sajtot című műve alapján

Becsukódik a sajtérlelő műhely ajtaja, egércincogás hallatszik, régi ismerősök, szürke egerek bújnak elő az egérlyukból. A tutyimutyi Márton papa, a családszerető Lidi mama és Soma, a játszótéri gyegerek és egerek csapatában a legbátrabb szürke egérgyerek! Soma hazafelé tartva a játszótérről az utcán találkozik a világ legszebb fehér egér kislányával, Fruzsinával. A fehér egér család éppen fészket keres, mert megszöktek Zakariástól, a világhírű mesélőtől, és Jozefinától, a földkerekség legakaratosabb madarától. A fehér család, kalandos úton, a sajtérlelő műhelyben talál egérfészket magának, de a szürke család ezt kikéri magának és…

Nem mesélem tovább! Jertek el, jöjjenek el, és nézzék meg! Mi lesz a két szerelmes kisegérrel, Fruzsival, az egér Júliával és Somával, az egér Romeóval! Jó mulatást, sírás-rívást! (Tóth Géza, rendező)

Urbán Gyula meséjének üzenete ma alighanem aktuálisabb, mint valaha. Az Egerek valódi Romeo és Júlia‑történet, amely a fehér és a szürke egércsaládok között zajlik egy sajtműhelyben. Állatmese, mely észrevétlenül neveli a gyerekeket a jóra, a békés egymás mellett élésre, az elfogadásra, a másmilyenek elfogadására is.

Koprodukciós partnerek:

Karaván Művészeti Alapítvány (Karaván Színház),
Nemzeti Színház, Csokonai Nemzeti Színház,
Békéscsabai Jókai Színház, Jászai Mari Színház

Az idei évad első meseelőadása kapcsán egérke-és sajtkészítő versenyt hirdetett színházunk, melyet a Lencsési Általános Iskola 2. b osztálya nyert meg, egy hatalmas fakanál egérrel. Jutalmul a gyerekek egy közös uzsonnázás keretében eltölthettek egy délelőttöt kedvenc színészükkel, a Somát alakító Ragány Misával, és bejárhatták vele a színházat, a pincétől a padlásig. 

hir6.hu | A Békéscsabai Jókai Színház óévzáró gyermekdarabjával, az Egerekkel párhuzamosan egy ikerrendezvényt: Egérke- és sajtkészítő versenyt hirdetett a megye általános iskolásai számára. A felhívásra több mint kétszáz nevezés érkezett. A macskabajszú zsűri az utolsó előadást követően választotta ki a beküldött ínyenc-kreatívságokból a legkülönlegesebbeket. Az eredményhirdetésre pedig szerda délután került sor a teátrum aulájában. (Cin-cin.) ► Tovább

Az idei évad első meseelőadása kapcsán egérke-és sajtkészítő versenyt hirdetett színházunk. A zsűri az  utolsó előadás után nagy izgalommal választotta ki a beküldött kreatív alkotásokból a legkülönlegesebbeket.

Böjte Csaba életével, munkásságával, az árva gyermekekért végzett missziójával rengeteg ember csodálatát vívta ki, köztük a Békéscsabai Jókai Színház munkatársaiét is. 2011 óta teátrumunk minden évben lehetővé teszi a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által nevelt gyermekeknek, hogy ellátogassanak egy-egy előadásra, természetesen az utazásukat is biztosítva.

hir6.hu |  Szombat délután Urbán Gyula Egerek című zenés mesejátékát kínálta a Jókai Színház narráltan és jelelten, amelyet egy kulisszajárás előzött meg. A kulisszajárás előtt Komáromi Anettel készült interjút itt olvashatják.

A Békéscsabai Jókai Színház nagyon komolyan gondolja a fogyatékos emberek esélyegyenlőségének megteremtését, hisszük, hogy különleges figyelmet kell kapniuk azoknak az embertársainknak, akik valamilyen fogyatékossággal élnek, hiszen ők is látható tagjai akarnak lenni társadalmunknak.

magyarteatrum.hu | A műsorfüzet kerek ementálit formáz. A nézők közül egyedül én tudok már olvasni, a többiek jövőre mennek iskolába. Magam is óvodásként láttam először mesedarabot – gyermeki emlékezetembe égett az érzés, hogy a felénél futni, menekülni akartam, megszabadulni a furcsán viselkedő nénik és bácsik elnyújtott kiabálásától, lerázni magamról az elfajzott jelmezek keltette irtózatot... Most, húsz évvel később, színházi tudósítóként újra próbálkozom. Valóban nem arra készültem, amit a békéscsabai színház Egerek című előadása elém tár. ► Tovább

Az Egerek című mese előadásunk kapcsán egérke- és sajtkészítő versenyt hirdetett színházunk: arra kértük a gyerekeket, hogy saját készítésű munkáikkal lepjenek meg minket. Hozzák is a szebbnél szebb, ötletesebbnél ötletesebb műveket a megye településeinek iskoláiból, óvodáiból.  A gyerekek hihetetlen kreativitásról tesznek tanúbizonyságot: készültek egérkék textilből, fakanálból, gyurmából, fából, őszi termésekből, krepp papírból, sajtok hungarocellből, kartonból. A kis alkotók rajzoltak, festettek, színeztek, ragasztottak, hajtogattak, de még horgoltak is. Nincs még vége a versenynek, továbbra is várjuk az alkotásokat, melyeket  az előadás előtt lehet névvel és címmel leadni az aulában.

Egy Romeo és Júlia történet elevenedett meg a gyerekek előtt kedden késő délután a Jókai Színházban. Az Urbán Gyula története nyomán, Tóth Géza által színpadra állított Egerek című mesejáték konfliktusa egy sajtműhelyben zajlik, a szürke és fehér egércsaládok között. A kedves állatmese észrevétlenül neveli a gyerekeket a jóra, a békés egymás mellett élésre, a másmilyenek elfogadásra.

Urbán Gyula Egerek című zenés mesejátéka október 14-e és 16-a között látható a Békéscsabai Jókai Színházban a Nemzeti Színházban játszott szereposztással.

Oldalak