fbpx Egerek és emberek | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

Egerek és emberek


Egerek és emberek

Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

John Steinbeck:

Egerek és emberek

színmű három felvonásban

 

John Steinbeck Nobel-díjas amerikai regényíró 1937-ben írta meg az "Egerek és emberek" című kisregényét, amelyet később színpadra és filmre is adaptált. Sikere azóta is változatlan, a film újra és újra képernyőre kerül világszerte, színpadi megjelenése szinte mindig szívfacsaró siker, a kisregény a könyvtárak állandóan kint lévő darabja.

A játék két idénymunkás különös, összetett és tragikus kapcsolatáról szól. Az emberi kapcsolatok kiüresedését, a társadalmi szintű elmagányosodást a szerző szimbólumteremtő képessége emeli katartikus magaslatokra, gondolkodtat el színház és mozi nézőt, illetve olvasót egyaránt. Életünk problémái, kérdései mit sem változtak, s kívülről nézve nevetve-sírva egy kicsit talán mi is másként látjuk a világot, a barátságot, a szeretetet, mások elfogadását.

 

OF MICE AND MEN Copyright © 1937, John Steinbeck

Copyright © megújítva 1965-ben, John Steinbeck

A szerző örökösének engedélyét a Hofra Kft. közvetítette

John Steinbeck Nobel-díjas amerikai regényíró Egerek és emberek című kisregényét 1937-ben írta, a nagy gazdasági válság időszakában. Nem sokkal később született meg belőle a színmű, amely a mai napig töretlen sikert arat. A történet érdekessége, hogy témájában, helyzetszerűségében átível a 20. század harmincas éveiből a 21. század mostani időszakába. Döbbenetes azonosságot mutat a cselekmény és az akkori viszonyok minden egyes apró részlete a jelennel. Zsidov Magdolna írása 

Narrált előadásra várjuk látássérült színház barátainkat január 10-én szombaton, az Egerek és emberek című színdarabunk kapcsán. Az előadás előtt másfél órával interaktív színpadbejáráson vehetnek részt a vak és gyengénlátó érdeklődők, valamint megismerkedhetnek a díszletekkel, jelmezekkel és a kellékekkel. Ezt követően pedig meghallgathatják a bevezető narrációt, amely a darab könnyebb megértését segíti elő.

Az Egerek és emberek című Steinbeck színmű november óta látható a Békéscsabai Jókai Színházban. A darabba menhelyről beválogatott Johnny kutya országos ismertségre tett szert és a gazdáját kereste. Végre megtalálta!

BEOL | John Steinbeck Egerek és emberek című regényét több alkalommal színre vitték már, és filmadaptáció is készült a műből. A Békéscsabai Jókai Színház közönsége Pataki András rendezésében tekintheti meg a három felvonásos darabot. ► Tovább

BEOL| A Minivel, a Skorpióval, a Dinamittal és a P. Mobillal vált többek között ismertté a billentyűs hangszerek mestere, Papp Gyula, aki most a Békéscsabai Jókai Színházban az Egerek és emberek előadásban ül az orgona mögé. A darabot John Steinbeck Nobel-díjas amerikai regényíró írta – két idénymunkás különös, összetett, tragikus kapcsolatáról szól –, a premiere pénteken volt a teátrumban.

John Steinbeck emberei nagyon hasonlítanak egymásra: mindannyian tartozni szeretnének valakihez, saját otthonról és farmról álmodoznak, ahol maguk urai lehetnének, élhetnének, mint hal a vízben. Szívszorítóan magányosak, szerencsétlenek és kiszolgáltatottak, de ami a legszörnyűbb: vágyaik sosem válhatnak valóra, mert sorsuk a kilátástalanság, a pusztulás. Az egerek és emberek című színművet Pataki András rendezte a Békéscsabai Jókai Színházban. (Niedzielsky Katalin kritikája)

Steinbeck időtlen és megunhatatlan története várta a díszbemutató közönségét szombaton este színházunkban: az Egerek és emberekből  Pataki András rendezésében minőségi előadás született Békéscsabán. Teátrumunk ötödik bemutatójának a díszelőadása frenetikus sikerrel zajlott le, a zúgó taps megérdemelten szólt az alkotóknak, a színészeknek. Az Egerek és emberek színpadi változata New Yorkban azonnali sikert aratott, Békéscsabán is szíven találta a díszbemutató közönségét.

Forrás: Csaba Televízió

Terasz.hu | A Jókai Színház 2014. november 28-án bemutatja, John Steinbeck Egerek és emberek című művét Fazekas István és - a rendező, díszletet és jelmezt is tervező - Pataki András színpadra alkalmazásában. Lennie szerepében Katkó Ferenc. ► Tovább

Kulisszajárásra érkeztek látássérült színházbarátaink csütörtökön kora este teátrumunkba, hiszen évek óta minden nagyszínházi bemutatónkat egy interaktív színpadbejárás előzi meg. Ennek során a látássérültek megtapasztalhatják a színpad méretét, a díszleteket, megérinthetik a jelmezekett, kellékeket. Ezt követően meghallgatnak egy előzetes ismertetőt,  amely röviden bemutatja számukra a darab történetét, a szereplőket és a díszletet.

Oldalak