Jelenlegi hely

Egy cél, két előadás, három nap munka


A Jókai színház idei célkitűzései között szerepelt az, hogy az itt zajló munkából minél több eseményt valamely televízió műsorán is viszontláthasson a közönség. Az MTVA munkatársai ezúttal Békéscsabán rögzítették a Nóra valamint a Stuart Mária című előadásokat, amelyeket reményeink szerint az ősszel láthatnak országszerte a nézők az m1 műsorán.

Hat kamerával és természetesen az ezekhez kapcsolódó háttérrel, közvetítőkocsi armadával érkeztek a szakemberek a Jókai színházba június közepén. Hatalmas logisztikai szervezés előzte meg a felvételek elkészítését, hiszen a nagyteremben és az Ibsen Stúdiószínházban felváltva kellett a színházi próbákat, kamerapróbákat illetve a felvételeket megejtenie a TV stábnak és a színház társulatának. A megfelelő technika üzemeltetéséhez még a nézőtér - egyébként fix – széksorait is ki kellett szerelni a színház munkatársainak, azért, hogy a Jimmy Jib kameradaru elférjen a nézőtéren.

Jimmy Jib a nézőtéren foglalt helyet

Ezzel a technikával elérhetővé vált az, hogy az előadások kissé TV-játék hatással kerüljenek felvételre, hiszen a kamera olyan módon tudott „röpködni” a szereplők között, mintha az operatőrök a színpadon dolgoztak volna, viszont így nem zavarta a játékot idegen jelenlét a deszkákon. Ahogyan a műszaki dolgozóktól, úgy a színészektől is fokozott munkatempót kívánt ez a három nap a színházban, hiszen közülük többen is például Bartus Gyula vagy Dobó Kata mindkét előadásban játszottak így a három nap minden pillanatban rendelkezésre kellett állniuk. A két előadás rendezője Merő Béla és Szalma Dorotty is visszautaztak Békéscsabára a televíziós rendező mellett végigülni az egész időszakot. A társulat és a háttértárak profizmusát dicséri, hogy egyetlen zokszó nélkül tették a dolgukat – már az évad bezárása után – a végeredményre pedig legalább olyan kíváncsian várnak, mint Önök, akik olvassák ezeket a sorokat.

Kameraszínházi előadásHelyszínelők

Köles István Jr.
 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+