Jelenlegi hely

Éjszakába nyúlóan próbálták az István a királyt


- Ez lesz az első alkalom, az első fellépés ennek a színháznak az életében - nyitotta meg az István a király péntek esti próbáját a Tokaji Fesztiválkatlanban Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója. A Zsuráfszky Zoltán rendezésében már Békéscsabán és Kolozsváron is hatalmas sikerrel játszott rockopera a Tokaji Fesztiválkatlan hivatalos nyitóelőadása. A próba alapján elmondható: a tokaji bemutató az 1983-as királydombi ősbemutatót idézi.

A Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája nyomán készült rockopera már születésekor, és azóta még inkább a magyarság újabb kori, modern nemzeti jelképe lett. A Zempléni Fesztivál új, nagyszerű helyszínén Zsuráfszky Zoltán hagyományos rendezésében láthatja a közönség.

A használaton kívüli, külszíni bányakatlanban kialakított rendezvényközpont nagyszínháza mintegy 2500 fő befogadására alkalmas. Az „Elit bor - elit kultúra - elit közönség - Tokaj-Hegyalja mint világörökség” szlogennek megfelelően egy olyan turisztikai célállomást alakítottak ki Tokajban, amelynek középpontjában a kultúra áll. A domboldalra néző, meredeken emelkedő, legyező alakú nézőtér előtt egy 25 méter mély és 70 méter széles sík felületű játékteret alakítottak ki. A színpadot az igényeknek megfelelően lehet alakítani, így van arra mód, hogy a legváltozatosabb műfajú produkciókat is be tudja fogadni a létesítmény. 

A nyitóelőadásra a Békéscsabai Jókai Színház István a király előadását kérték fel. A rockoperát Békéscsabán valamint Kolozsváron 55 ezer néző előtt tomboló sikerrel játszotta a társulat, így a nyitóelőadás szervezői nem vásároltak zsákbamacskát.

A pénteki próbán az is kiderült, az István a király és a Tokaji Fesztiválkatlan remekül illenek egymáshoz. A színpad hátteréül szolgáló zord sziklafal látványos keretbe foglalja az előadást. Ezt a hátteret szervesen be is illesztették az előadásba, hiszen a sziklafalon egy kivilágított, hatalmas keresztet is felállítottak, magára a falra pedig lézer- és fényjátékot vetítenek ki.

A tokaji István a király így igazán egyedi lesz, a környezet és a rendezés pedig az 1983-as királydombi ősbemutatót idézi, és ahhoz fogható.

Az István, a király főszerepeiben Feke Pál, Nagy Erika, Szomor György, Gerner Csaba, Csomós Lajos és Nagy Erika látható. Közreműködik a Balassi Táncegyüttes, koreográfus asszisztens ifj. Mlinár Pál valamint a Zsuráfszky Zoltán vezette Magyar Nemzeti Táncegyüttes.


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+