Jelenlegi hely

Elkezdődtek a Kőmanó próbái


 Még alig csillapulnak a gyermek- s felnőtt közönségben az idei évad első gyermekbemutatójának, a Csínom Palkónak az élményhullámai, színházunkban máris elkezdődött a következő gyerekdarab próbafolyamata.

Sultz Sándor Kőmanó című mesejátéka Dézsi Szilárd első nagyszínpadi produkciója lesz a Jókai Színházban. Nem csoda, hogy a rendező akció-dús, látványosan bonyolult, ugyanakkor jól megrendezhető és értelmezhető történetet álmodik a színpadára.

 

Fekete Péter igazgató köszöntötte a produkció résztvevőit

Dézsi Szilárd rendező

Az eredeti darab inkább felnőtteket megszólító tematikával bír. Centrumába az a problematika helyeződik, hogy szép új világunk, és a működését már-már létfeltételként kísérő média-ostrom, rossz téveszméinek sugallataként, hogyan jut el két gyerek odáig, hogy az anyját – mint hajdanán, a favágó két elhíresült porontya tette a boszorkával – belöki a kemencébe. Természetesen, a gyerekeknek szánt új verzió már erősen „lightosítva” szól; a most színpadra kerülő változat – szerző, rendező, dramaturg együttmunkálkodása jóvoltából – egészen messze került az eredeti koncepciótól.

Sultz Sándor, a darab szerzőjeTermészetesen, az alapkonfliktust az előadás nem fogja megkerülni. Talán ezért is, a föntebb fölemlítettek okán, a későbbi tervek között egy felnőtteknek szóló éjszakai előadás is szerepel.

 Azoknál a szövegrészeknél/cselekmény-mozzanatoknál, ahol mégis túl erősnek tűnik fel a történet, illetve, még mindig túl vastagon fogott a drámaszerző ceruzája, Darvas Ferenc ellenpontozó zenéje eredményez „dallamosabb” konfliktus-feloldásokat.

Darvas Ferenc zeneszerző(Nézőink számára, akiknek bizonyára ismerősen cseng Darvas Ferenc neve, de talán elgondolkodniuk kell azon, honnan ez az ismeretség, e helyt említjük föl a kiváló zeneszerző és színházi zenész néhány emlékezetes munkáját: Eldorádó, Ámbár tanár úr, Fehér tenyér, Megy a gőzös.)

Ha már zene, feltétlenül említsük meg – az előadás élőzenéjét Vozár M. Krisztián és Tóth Zsófia szolgáltatja.

A két idei mesejáték közül ez a produkció az inkább utaztatható, a színrevitelnél tehát fontos szempont kell legyen, hogy minél több játszó-térben bizonyuljon előadhatónak.

A mai napon a munka az olvasópróbával elkezdődött.

Bemutató április 8-án.


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+